2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Dobrev Klára: A szemünk előtt fosztják ki az országot

„Hideg szél fúj, de megküzdünk az elemekkel, hiszen az Orbán-rendszer elleni küzdelemre készülünk”, kezdte ünnepi beszédét Dobrev Klára, aki, mint mondta, hisz abban, hogy a magyarok képesek az összefogásra, hiszen a közös értékek összekötik őket – ahogy fogalmazott: fél szavakból is értjük egymást. Egyes történelmi pillanatok összekötöttek minket, ilyen volt 1848 március 15. is, mondta, amikor minden kis cselekedetben ott volt a nagy közös akarat. Megjegyezte, ez a közös akarat tartja együtt és teszi egyre nagyobbá politikai közösségét is,- írja összefoglalóját a mandiner.hu.

Dobrev szerint már 20 éve próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a nemzet csak a hatalmasokból áll, hogy jobb- és baloldali, vidéki és fővárosi egymás ellensége. „A szemünk előtt fosztják ki az országot, mégis, újra és újra egymásnak tudnak ugrasztani minket”, fogalmazott a DK EP-képviselője. 

„Rólunk kell, hogy szóljon az ország”, hangoztatta, „mi mindig magyarok vagyunk és hazafiak”, tette hozzá. Szerinte a kormány szándékosan azt akarja, hogy „csak te legyen és én, ne legyen olyan, hogy mi”, ezért ma már nincs közös remény és nincs közös ellenállás sem.

Úgy látja, a kormány ellopta a nemzeti gondolatot, amit vissza kell venni tőle.

„Amit Orbán Viktor nemzeti politikának nevez, az éppen a nemzet érdeke elleni politika”, véli Dobrev Klára, aki szerint csatát fog veszíteni az ellenzék, ha nem sikerül visszavennie a nemzeti gondolatot. Szerinte az európai Magyarország már két komoly csatát elvesztett, ha pedig a következő, harmadik csatát is elveszítik, akkor generációk számára veszik el ez az eszme. 

33 éve azt mondtuk

Dobrev Klára hosszasan elemezte, mi volt a rendszerváltás célja, beszédében folyamatosan többes szám első személyben fogalmazott. „Közösen akartuk, hogy soha többé ne kelljen egyetlen fiatalnak sem disszidálnia, ha boldogulni akar”, mondta Dobrev Klára (akinek férje kormányfőként egyebek mellett az „El lehet menni innen!” kifejezéssel vált hírhedté), szerinte azonban ezt az álmot Orbán Viktor elvette a magyaroktól. 

Dobrev szerint minden korábbinál durvább pártpropaganda ömlik Magyarországra, miközben „megjelent a nyomor, a keserűség”, gyermekeik ezrei nem kapják meg a szükséges oktatást és „egész testünkben, lelkünkben rettegve megyünk be a magyar kórházakba”. Pedig, mint mondta, közmegegyezés övezte azt az elképzelést, hogy ilyen többé nem lesz.

„Igazságos és szabad Magyarországot kíván a magyar nemzet!”, mondta Dobrev Klára, aki arra szólított fel, hogy többé soha semmilyen döntést ne hozhassanak meg rólunk nélkülünk. Az Orbán-rendszer darabonként rombolta le demokráciát és építette fel autokrata bástyáját, fogalmazott. Úgy látja, a magyar embereknek már semmilyen beleszólása nincsen abba, ami velük történik. Azért vonultak az Egyetem térre, hogy „mindenki hallja”:  döntést és beleszólást akarunk közös dolgainkba, ezt kívánja a magyar nemzet”. 

Szerinte a harmadik nagy összecsapás tétje, hogy tartósan európai ország maradhassunk, amit ezer éves álomnak nevezett. „Amikor gyermekeink elmennek tanulni, nem Vlagyivosztokba mennek, hanem nyugatra”, érvelt Dobrev, aki hozzátette; nekünk, magyaroknak ez jár, ez a közös vágyunk és akaratunk, ami azonban már nincs biztonságban. 

Ez a harc lesz a végső?

Az elmúlt időszakban drámaian nőtt a támadás ez ellen a közös vágy ellen a kormány részéről, mondta Dobrev. Mint mondta, erre nem szabad tovább legyinteni. Szerinte göbbelsi propagandagépezet dolgozik azon, hogy átmossa a magyarok agyát és az Európai Unió ellen fordítsa őket. 

„Ez lesz az utolsó csatánk, de ezt közösen meg kell küzdenünk és meg kell nyernünk!”, kiáltotta Dobrev Klára az őt tapsoló hallgatóságnak. Szerinte hamarosan azok a plakátok lesznek láthatók az utcákon, amelyek azt hirdetik majd, hogy már nem érdekünk az uniós tagság. 

Mint mondta, a Brexit is elképzelhetetlen volt még néhány nappal az arról szóló népszavazás előtt is. Vélekedése szerint a britek kilépésének egyetlen oka az, hogy a belpolitikában könnyebb volt a nehézségekért az EU-t hibáztatni, ennek eredménye lett a kilépést támogató többség. 

Erő és remény

„Innen mondjuk, hogy mindenki megértse: Európai Magyarországot kíván a magyar nemzet!”, mondta Dobrev Klára. Mint fogalmazott, „amíg mi itt vagyunk, amíg itt van a DK, addig ezt nem fogjuk hagyni”. 

Nem adjuk fel, mert egyszerűen nem adhatjuk fel”, hangsúlyozta. 

„Van kormányzóképes alternatíva és van másik Magyarország”, mondta Dobrev Klára, aki szerint a kulcsszavak a remény és az erő lesznek, a reménytől ugyanis a leggonoszabb és leghamisabb hatalom is retteg, a remény megváltoztathatja a sorsokat. „Az a feladatunk, hogy a közös tetteinknek egy igazságos, tisztességes és európai Magyarország legyen az eredménye, mert Magyarország vagy igazságos és tisztességes lesz, vagy nem lesz. Ez a kérdés, válasszatok!” – zárta beszédét Dobrev Klára.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató