2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gyurcsány a színpadon: a DK lesz az otthona a Fidesszel szembenállóknak

A nemzeti ünnep biztosan nem egy egyszerű, színpadias főhajtás, nem szerencsétlen hivatásosok beszéde – mondta Gyurcsány Ferenc az Egyetem téren, a Demokratikus Koalíció megemlékezésén. 

Szerinte az ünnep két kérdés és az arra adott két őszinte válasz. Becsüljük, tiszteljük 1848 hőseit. Ünnepi beszédet mondani nem túl nehéz, ahogy kiöltözve koszorúzni sem. A lényeg viszont az, hogy mit teszel az ünnep céljáért, álmáért. Küzdesz érte? Vigyázol rá? Az ünnep szerinte nem beszéd, hanem szembesülés. Azt tennénk-e, amit 1848 hősei tennének a helyünkben?

Bajban van az ország, ahol hősiesnek kell lennie annak, aki szabadságot akar – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint ma ez ilyen ország. Petőfi utódai a mai demokratikus ellenzék – tette hozzá. 

Történelmi tapasztalat, hogy a szabadságot a zsarnok nem adja és a nép nem kéri, hanem megküzd érte. Az adott szabadság bármikor elvehető, a megküzdött szabadság viszont utódokra örökíthető. A nemzet büszkeségei és ne szégyenei legyetek – mondta Gyurcsány Ferenc. 

A zsarnokkal küzdeni és nem tárgyalni kell, ezért vagyunk ellenfelei és nem ellenzéke a kormánynak – mondta. A kormányt törvénytelennek, tisztességtelennek, hazafiatlannak látjuk. A talpnyalóknak, kollaboránsoknak azt tudom mondani, hogy aki a zsarnoknál kegyet keres, az szolgaságot talál – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A küzdelem értelme nem feltétlenül a győzelem, hanem a meggyőződés, hogy jó ügyért teszek – mondta a volt miniszterelnök. Győzni fogunk, mert nem veszhet a haza – tette hozzá. 

Hazafiak vagyunk, a hazafiak a jövőről beszélnek, közös hazát kívánnak, befogadnak, a „nemzetiek” a múltról beszélnek, csak maguknak kérnek hazát, és kizárnak. Hazafiak, magyarok, európaiak, jó lelkű emberek legyetek – kérte a jelenlévőket. 

A világ legsikeresebb államai a legszabadabb államai közül kerülnek ki Gyurcsány Ferenc szerint. Mi a skandináv világ szabad és egymás iránt is figyelmet tanúsító viszonyait tekintjük irányadónak – tette hozzá. 

A jogállami vita lényege az, hogy a kormány vagy a polgárok szabadok. Aki azt mondja, hogy a DK és a Fidesz ugyanaz, a Fideszt és Orbánt segíti – mondta Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében, hozzátéve: a DK lesz az otthona a Fidesszel szembenállóknak.

A kormány elesett, megadta magát a brüsszeli pénztárcával szemben. Szerinte idén sem és utána sem lesz pénz – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint nincs részmegoldás. Dobrev Klára megoldaná ezt a helyzetet, tessék támogatni Dobrev kormányát. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató