2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Besz@rás: Mesterházy Attila a DK-ba igazolhat

Molnár Gyula után az MSZP másik egykori elnöke, Mesterházy Attila is átléphet Gyurcsány Ferenc pártjába – értesült a Magyar Hírlap.

Mesterházy Attila neve is felmerülhet a kisgömböcként hízó Demokratikus Koalíció (DK) párt háza táján. Erre utalhat, hogy az MSZP támogatásával 2019-ben megválasztott, de 2020-ban a DK-ba átlépő XVIII. kerületi polgármester, Szaniszló Sándor a közvetlen munkatársának, önkormányzati civil referensének választotta a szocialisták korábbi elnökét – írta meg a Magyar Hírlap. 

A portál átlépésre vonatkozó értesülését Mesterházy nem kívánta kommentálni, ugyanakkor nem titkolta, hogy Szaniszló Sándor mellett jó kapcsolatot ápol a 2020-ban a lőrinci polgármesterhez hasonlóan a DK-ba igazolt óbudai polgármesterrel, Kiss Lászlóval is. 

A Magyar Hírlap szerint Mesterházy felbukkanása a XVIII. kerületben azért is érdekes, mert a körzet országgyűlési képviselője Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki köztudottan nem ápol túl jó kapcsolatot elődjével. Mindez egy újabb jelzés Kunhalmi részére, aki szokatlanul kemény hangnemben bírálta nemrég a Demokratikus Koalíciót az átigazolások miatt – írta a portál. 

Ismert: Kunhalmi nemrég a Spirit FM-ben úgy fogalmazott, hogy az érintett politikusok, akik döntő többségben ellenzéki, köztük MSZP-s polgármesterek, nem önkéntesen mennek ide vagy oda.

 – Sok polgármester jelzi azt a nyomásgyakorlást, hogy ha valaki nem akar a választásokon kétfrontos csatát vívni, ha nyugalmat akar maga körül, akkor bizony meg kell állapodni – mondta. Arra a kérdésre, hogy a DK zsarolja-e a polgármestereket, úgy reagált: ő csak azt mondja, amit a polgármesterek jeleztek neki, hogy meg kell kötni az alkukat más pártokkal.
Arra a felvetésre, hogy akár Gyurcsány Ferenccel vagy Dobrev Klárával beszél-e minderről, az MSZP társelnöke azt mondta: korábban megtette ezt, ám próbálkozása falra hányt borsónak bizonyult.

Amennyiben egyébként Mesterházy Attila végül valóban átlépne a DK-ba, az pestiesen szólva nem lenne piskóta dolog, hiszen a viszony az MSZP korábbi elnöke és Gyurcsány Ferenc között közismerten nem volt felhőtlen. Emlékezetes: 2013-ban Mesterházy Attilába valósággal belefojtották a szót az összefogásért skandáló DK-sok a Műegyetem előtt tartott ellenzéki gyűlésen. Bár az MSZP akkori elnöke végül engedett a DK nyomásának, hogy a közös ellenzéki listára őket is felvegyék, azt úgy alakította, hogy Gyurcsány Ferencéknek csak négy jelöltjük jutott be az Országgyűlésbe, azaz nem alakíthattak frakciót. 

Mindazonáltal Mesterházy leigazolásával a DK elmondhatja, hogy Molnár Gyulával együtt immár két egykori MSZP-elnök is az ő soraikat erősíti. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató