2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Soros György: Ha Ukrajna legyőzi Oroszországot, a világ végre koncentrálhat a klímaváltozásra

Szerinte Putyin kétségbeesetten törekszik a tűzszünetre Ukrajnában, de Joe Biden ebbe nem valószínű, hogy bele is megy, hiszen megígérte az ukránoknak, hogy nem fog a hátuk mögött tárgyalni.

Hosszan ír friss cikkében az orosz-ukrán háborúról Soros György magyar származású milliárdos a Project Syndicate oldalán.

Soros azt írja, hogy a harctéren egészen októberig Ukrajna állt nyerésre, viszont ezt követőn Oroszország – iráni segítséggel – egyre több drónt kezdett bevetni, amivel egyértelmű céljuk az volt, hogy aláássák az ukrán társadalom morálját. Mindezt úgy akarták megtenni, hogy megfosztják őket az áramtól, ezzel együtt pedig a fűtéstől és a víztől is.

Soros hosszan ír az orosz hadsereg válságáról is, amit szerinte rosszul vezetnek, rosszul szereltek fel, és súlyosan demoralizált. A milliárdos szerint ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök is felismerte, és kockáztatott: Jevgenyij Prigozsinhoz fordult, aki bevetette a Wagner-csoportot – és aki egyúttal azt is szerette volna bizonyítani, hogy annak ereje felülmúlja a reguláris orosz hadseregét. Putyin szerencsejátéka Soros szerint egészen addig működött is, amíg a reguláris hadsereg – látván, hogy Prigozsin sikeresebb a harctéren náluk – bürokratikus hadjáratba nem kezdett a Wagner ellen. Putyin pedig nehéz helyzetbe került, hiszen a zsoldossereg vezetője a nyilvánosság előtt kezdett el arról panaszkodni, hogy nem kap megfelelő lőszert, és nem toborozhat többé a börtönökben. Az orosz elnököt ráadásul a milliárdos szerint saját bürokratái győzték meg arról, hogy Prigozsin veszélyt jelent hatalmára.

Soros arról ír, hogy Ukrajna kihasználja az orosz belharcot: megpróbálják addig felőrölni a Wagner-csoportot, amíg az szenved a reguláris haderő miatt, hogy amikor megkapják a Nyugatról ígért harckocsikat, akkor könnyebben tudjanak ellenállásba lendülni.

A milliárdos optimistának vallja magát: korábban a müncheni biztonságpolitikai konferencián is arról beszélt, hogy az ukránok tavaszra tervezett, erőteljes offenzívája megfordíthatja a háború helyzetét. Szerinte Vlagyimir Putyin – hiába nem hajlandó ezt bevallani – kétségbeesetten tűzszünetre törekszik Ukrajnában. Az viszont szerinte nem valószínű, hogy Joe Biden amerikai elnök belemenne a tűzszünetbe, hiszen megígérte Volodimir Zelenszkijnek, hogy nem fog az ukránok háta mögött tárgyalni.

A volt szovjet, függetlenségre vágyó tagállamok pedig Soros szerint alig várják, hogy az orosz sereget megverjék Ukrajnában, hiszen ekkor Putyin a birodalom újraépítéséről szóló álmai szertefoszlanak, ő maga pedig nem fog többé veszélyt jelenteni Európára. Az orosz imperializmus legyőzésének pedig Soros szerint messzemenő következményei lesznek: amellett, hogy hatalmas megkönnyebbülést fog jelenteni ez a nyílt társadalmaknak és problémát a zártaknak, a legfontosabb, hogy a világ így a legnagyobb problémára, az éghajlatváltozásra koncentrálhat.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató