2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Joe Biden: „Jogos a Putyin elleni elfogatóparancs”

Mint ismert, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. 

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy ez egy történelmi pillanat

A Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntése, hogy elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen több ezer ukrán gyermek kitoloncolásáért történelmi jelentőségű – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Ez egy történelmi döntés, amely történelmi elszámoltathatósághoz vezet” – mondta az éjszakai videóbeszédében. 

A deportált gyermekek valós száma sokkal több lehet, mint 16 ezer

 – tette hozzá. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, mert "megalapozott a gyanú", hogy "személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba."

Az amerikai elnök szerint Putyin letartóztatására vonatkozó parancs "nagyon erős érv".

Úgy gondolom, hogy ez indokolt. Putyin egyértelműen háborús bűnöket követett el

– mondta Joe Biden.

Az amerikai vezető azt is hozzátette, hogy a hágai bíróság Vlagyimir Putyin letartóztatási parancsának kibocsátása "nagyon erős álláspont", bár az Egyesült Államok nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

„Oroszország szempontjából nincs semmilyen jelentősége a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatának, egyebek között jogi szempontból sem” – írta Zaharova. 

Oroszország nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság római statútumának, és nem is terheli semmilyen kötelezettség. Oroszország nem működik együtt ezzel a szervvel, és a Nemzetközi Büntetőbíróságtól származó esetleges letartóztatási előírások jogilag semmisek lesznek számunkra

– hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

A bíróság szerint az orosz elnök háborús bűnöket követett el, nevezetesen a "gyermekek illegális kitoloncolásának felelőssége" miatt döntöttek így. Vagyis most az orosz elnököt joguk van letartóztatni a világ 122 országának területén, amelyek ratifikálták a Római Chartát. Gyakorlatilag az összes európai országról beszélünk, Kanadáról, Japánról és néhány afrikai államról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató