2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Robert Fico: Belerántják Szlovákiát egy katonai konfliktusba

Robert Fico egykori szlovák miniszterelnök pártja büntetőfeljelentést tesz a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi ügyvivő kormány bejelentette, MiG–29-es vadászgépeket szállít Ukrajnának. Szlovákia pénteken hozta nyilvánosságra döntését, hogy tizenhárom darab MiG-29-est szállít Ukrajnának, emellett a Kub légvédelmi rendszerének egy részét, illetve a hozzájuk tartozó alkatrészeket és lőszert is átadja. Egy nappal korábban pedig Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be, hogy a következő napokban négy MiG–29-est ad keleti szomszédjának.

A Ma7 felvidéki magyar lap beszámolója szerint Robert Fico, az ellenzéki Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SSD) vezetője közölte, az ilyen megállapodásokhoz parlamenti jóváhagyás szükséges, amit az államfőnek ratifikálnia kell. A kabinet és Zuzana Caputová köztársasági elnök is elkövette a hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményét, a haditechnikai eszközök elajándékozása ugyanis fontos külpolitikai kérdés, amiről nem dönthet egy megbízott kormány – jelentette ki a politikus. Alkotmányellenesnek nevezte a kormány döntését a Smer–SSD-ből kivált Hang – Szociáldemokrácia is (Hlas–SD), amely közleményében tudatta: az ügyvivő kabinetnek nincs felhatalmazása ilyen fajsúlyos ügyekben döntést hoznia.

– A jelenlegi helyzetben helyesebb lenne, ha parlamenti határozat is születne a vadászgépekről. De elfogadható és legitim megoldásnak tartom azt az utat is, amit a kormány választott, tehát a szlovák és az ukrán kormány közti megállapodást – szögezte le ugyanakkor az államfő.

Fico szerint a vadászgépek ajándékozása fölösleges politikai gesztus is, a harci repülőgépek nem fogják megváltoztatni a háború menetét.

Ugyanerre utalt pénteken Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője, aki szerint a szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépek erősítik ugyan Ukrajna védelmi képességeit, de nem védik meg az országot az orosz légi „terrortól”.

Fico azt is elmondta, a kormány döntése Oroszországgal szembeni nyíltan ellenséges lépés, amely belerántja Szlovákiát egy katonai konfliktusba. Mint arról beszámoltunk: egy friss felmérés szerint a szlovákiai lakosok hatvan százaléka nem ért egyet a vadászgépek átadásával. 

Szlovákiában szeptemberben előre hozott választásokat tartanak, miután a kisebbségi pozsonyi kormány tavaly elvesztette a parlamenti bizalmi szavazást. Egy új közvélemény-kutatás szerint a Smer–SSD nyerné meg a választásokat a szavazatok 17,6 százalékával, ha most lennének a választások, a második a Hlas–SD lenne 16,1 százalékkal.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató