2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Sojgu kitüntette az orosz pilótákat az amerikai drónincidens után

Szergej Sojgu védelmi miniszter kitüntetéseket adott át a pilótáknak az amerikai MQ-9 Reaper drónnal történt incidens után – közölte a minisztérium sajtószolgálata.

“Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok állami kitüntetéseket adott át azoknak a Szu-27-es vadászgépek pilótáinak, akik megakadályozták, hogy az amerikai MQ-9 drón megsértse a különleges katonai művelet céljából létrehozott ideiglenes légtérhasználati terület határait - áll a közleményben.

A minisztérium a nemzetközi normáknak megfelelően közölte a légtérhasználókkal a terület határait.

A védelmi tárca szerint az incidens kedd reggel történt a Krím közelében. Egy amerikai drón kikapcsolt jeladóval Oroszország felé repült, megsértve a különleges katonai műveletre létrehozott ideiglenes légtérhasználati terület határait. Miután a drónt észlelték, az orosz légvédelmi erők ügyeletes vadászgépei a levegőbe emelkedtek.

A drón ellenőrizetlen repülésbe kezdett, magasságvesztéssel, majd a hirtelen manőverezés miatt vízbe zuhant. Az orosz vadászgépek nem léptek kapcsolatba az MQ-9-essel, nem használták a fedélzeti fegyvereket, és biztonságosan visszatértek a hazai repülőtérre – hangsúlyozta a védelmi minisztérium.

Az amerikai hatóságok azt állítják, hogy a drón azután zuhant le, hogy hátsó törzsének légcsavarja nekiütközött az egyik orosz vadászgépnek.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Washington nem vette figyelembe, hogy az ukrajnai különleges művelet megkezdése után korlátozták a repüléseket a Fekete-tenger partvidékén. Rámutatott, hogy az USA ilyen lépései provokációnak tűnnek, amelynek célja a feszültség fokozása. A miniszter szerint az USA folyamatosan azt hangoztatja, hogy felelős hatalom, amely a stratégiai stabilitásban érdekelt. Ennek ellenére, mint a diplomata rámutatott, kijelentéseik ellentmondanak a tetteiknek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató