2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

FeGyőr: Szerintetek az Orbán-rezsim letartóztatná a háborús bűnöst?

A döntés világossá tette, hogy senki nem állhat a nemzetközi törvények felett, még az orosz diktátor sem.

„Szerintetek az Orbán-rezsim letartóztatná a háborús bűnöst, ha az ismét idejönne?

Amikor 1999. május 27-én nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Slobodan Milošević ellen, csak kevesen gondolták, hogy a hivatalban lévő szerb elnököt két éven belül felelősségre fogják vonni az emberiesség ellen elkövetett bűnei miatt. 2001 júniusában mégis ez történt: Miloševićet előbb letartóztatták, majd egy hágai fogdába szállították, hogy ott várja meg, amíg a nemzetközi szervek bíróság elé állítják a gaztetteiért.

Ez várhat Vlagyimir Putyinra is, aki ellen tegnap adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a hágai büntetőbíróság. A döntés világossá tette, hogy senki nem állhat a nemzetközi törvények felett, még az orosz diktátor sem – a háborús bűncselekményekre ugyanis nincs sem mentség, sem bocsánat. Nincs elévülési idejük sem: a bíróság döntése végső soron azt jelenti, hogy Putyinnak előbb-utóbb felelnie kell a bűneiért, bármikor veszítse is el a hatalmát – ennek csupán az időpontja kérdéses.

Kíváncsi vagyok, hogy az Orbán-rezsim vajon végrehajtaná-e a hágai bíróság nemzetközi elfogatóparancsát, ha a háborús bűnös Putyin ismét meglátogatná hű tanítványát a Karmelitában. Szerintetek?”- írta Fekete-Győr a Facebookon.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató