2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Holnap megbukhat Macron

Az ellenzék két irányból is bizalmatlansági indítványt nyújtott be Macron ellen.

Az Emmanuel Macron elnök által parlamenti szavazás nélkül kihirdetett nyugdíjreform miatt döntenek a honatyák a kormány sorsáról írta meg a Világgazdaság vasárnap.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, folytatódtak Franciaországban a nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások, Párizsban a rohamrendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget; a demonstrálók közül többen kukákat gyújtottak fel.

Úgy tudni, a parlamentben Macron ellenzéke két irányból is bizalmatlansági indítványt nyújtott be a köztársasági elnök ellen. A tét óriási, hiszen a jogszabályok értelmében az indítvány győzelme esetén leváltható az elnök és megvonható a hatalom a kormány kezéből.

A lap közölte, hogy a bizalmatlansági indítványok egyértelműen kifejezik a francia parlamentben létrejött éles ellentéteket – még úgy is, hogy szinte biztos, hogy elbuknak. Macron pártja ugyanis tavaly elvesztette abszolút többségét a parlament alsóházában, ennek ellenére a kormánybuktatáshoz szükséges sokpárti összefogás minden bizonnyal nem jön létre. Példának okáért a konzervatív Les Republicains párt már jelezte, hogy nem szavazza meg az indítványt.

Eközben az utcákon sem csitulnak az indulatok, egy nizzai politikus irodáját vandálok megrongálták és további zavargásokkal fenyegető falfirkákat hagytak a helyiségben.

A lap közölte, hogy a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire szerint sem kerül sor a kormány megbuktatására, de „az igazság pillanata ettől függetlenül elérkezik”.

Véleménye szerint a nyugdíjreform miatt nem éri meg megbuktatni a kormányt, kiemelte: mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a döntéséért.

A Le Journal du Dimanche hetilapban közzétett felmérés szerint a nyugdíjreform ellen két hónapja tartó tömegdemonstrációk alatt Emmanuel Macron népszerűségi mutatója 28 százalékra csökkent.

Utoljára 2019-ben, a kormányellenes sárgamellényes mozgalom tüntetései idején volt ennyire alacsony az államfő tetszési mutatója.

A kormány álláspontja

Miközben a hétvégén is folytatódtak szerte az országban a nyugdíjreform elleni spontán utcai tiltakozások, a kormánytagok továbbra is kiálltak a törvénytervezet elfogadásának szükségessége mellett, amelynek értelmében a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelkedne.

„A kormány elsődleges célja ezzel a reformmal a nyugdíjrendszerünk megőrzése, amihez ragaszkodunk” – mondta Olivier Dussopt munkaügyi miniszter a Le Journal du Dimanche című hetilapban vasárnap megjelent interjúban.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató