2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A halálbüntetés visszaállítását javasolja egy orosz párt a pedofília és terrorizmus esetén

Szergej Mironov, a baloldali Igazságos Oroszország párt vezetője bejelentette, hogy a halálbüntetés visszaállítását fogja szorgalmazni terrorizmus és gyermekek szexuális zaklatása esetén.



A politikus a RIA Novosztyinak adott hétfői interjújában kijelentette, hogy pártja azt javasolja, hogy a terroristákat és bűntársaikat, valamint a gyermekgyilkosokat és “azokat a pedofilokat, akik megerőszakolják és megölik a gyerekeket”, halálbüntetésre ítéljék, és kivégzőosztag elé állítsák.

Mironov ugyanakkor elismerte, hogy tisztában van az orosz igazságszolgáltatási rendszer “tökéletlenségeivel”, ezért pártja többlépcsős megközelítést javasol az ilyen ítéletek végrehajtására.

Pártja javaslata szerint a terrorizmussal, terroristák segítésével vagy gyermekgyilkossággal vádolt személy halálos ítéletéről először az esküdtszéknek kell döntenie. Ezt követően a bíróságnak kell jóváhagynia a büntetést. Azt azonban legalább egy évig nem hajtanák végre, amíg a döntést a három bíróból álló legfelsőbb bíróság, valamint egy új esküdtszék külön meg nem erősíti. Csak mindezen feltételek teljesülése után hajtják végre a halálos ítéletet.

Mironov megjegyezte, hogy “semmi sem akadályoz meg bennünket ebben”, és rámutatott, hogy a büntető törvénykönyv egyes cikkei még mindig tartalmazzák a halálbüntetést. A halálbüntetést azonban 1996 óta nem alkalmazzák Oroszországban. Borisz Jelcin akkori elnök 1998-ban moratóriumot rendelt el a gyakorlatra, és az orosz alkotmánybíróság azóta más rendelkezéseket vezetett be, amelyek jogilag lehetetlenné teszik a büntetés alkalmazását büntetőügyekben.

A politikus emellett azt állította, hogy közvélemény-kutatások szerint az oroszok közel 70 százaléka támogatná az ilyen büntetés bevezetését a gyermekek halálával járó bűncselekmények esetében. Azt nem részletezte, hogy milyen közvélemény-kutatásokra hivatkozik.

Míg a 21. században gyakorlatilag az összes európai állam teljesen eltörölte a halálbüntetést, Oroszország és Fehéroroszország az egyetlen két ország a kontinensen, ahol még mindig vannak jogi rendelkezések a gyakorlatra. Míg Oroszországban csaknem 30 éve nem végeztek ki senkit, Fehéroroszországban még 2021-ben is alkalmazták a halálbüntetést. A kivégzéseket, amelyeket különösen súlyos bűncselekményekre tartanak fenn, kivégzőosztaggal hajtják végre. Minszk nemrég azt is javasolta, hogy a büntetést terjesszék ki a hazaárulásban bűnösnek talált tisztviselőkre is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató