2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A mexikói elnök nekiment az USA-nak

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök az amerikai külügyminisztériumnak a mexikói hatóságokat bíráló emberi jogi jelentését kommentálva azt mondta, hogy az "puszta politizálás", és hogy Washingtonnak, amely más országokban elkövetett erőszakos cselekményeket értékel, magának az Északi Áramlat vezetékeket érintő szabotázsvádakra is reagálnia kellene.

A mexikói elnök kedden határozottan visszautasította a kormánya emberi jogi helyzetével kapcsolatos bírálatokat, és "hazugságnak" minősítette az amerikai külügyminisztérium új tanulmányában szereplő, hivatalos visszaélésekről szóló jelentéseket.

A hétfőn kiadott jelentés szerint Mexikóban "hiteles jelentések" szólnak a rendőrség, a hadsereg és más tisztviselők által elkövetett törvénytelen vagy önkényes gyilkosságokról; a kormány ügynökei által elkövetett erőszakos eltűnésekről; valamint a biztonsági erők által alkalmazott kínzásokról és embertelen bánásmódról.

Egy sajtótájékoztatón a jelentésről kérdezve Lopez Obrador elutasította azt, mondván, "hazudnak", és megjegyezte, hogy az USA "azt hiszi, hogy ő a világ kormánya".

"Ez nem igaz... Hazudnak, ez színtiszta politizálás... Olyan, mintha emberi jogi szempontból értékelnénk őket: "Miért nem engedik szabadon Assange-ot? Ha az újságírásról és a szabadságról beszélnek, miért van Assange börtönben?". Ha erőszakos cselekményekről beszélnek, akkor miért állítja egy díjnyertes amerikai újságíró, hogy az amerikai kormány szabotálta az Oroszországból Európába tartó gázvezetéket?"

- mondta a mexikói elnök a kormánya által a közösségi médiában közvetített sajtótájékoztatón.

López Obrador szerint az Egyesült Államoknak barátságosan kellene fogadnia ezt a kritikát - azzal az elvárással fogalmazódott meg, hogy ne tekintsék magukat többé világkormánynak. A demokrácia elsőbbségéről szólva rámutatott Donald Trump volt elnök helyzetére, aki bejelentette, hogy hamarosan letartóztatják.

Trump volt elnök azt állítja, hogy letartóztatják, úgy tűnik, még ma, feltehetően szerelmi ügyek miatt. Ha ez megtörténik, mindenki meg fogja érteni, hogy miért - felnőttek vagyunk. Tehát nem fog szerepelni a szavazólapokon. Azért mondom ezt, mert magam is elszenvedtem már egy bűncselekmény gyártását, mert nem akartak jelöltként látni, és ez teljesen antidemokratikus, ha az emberek nem dönthetnek. De mindezt a barátaim nevében mondom, vagyis csak azért, hogy lássam, vajon megváltoznak-e, mert most, ahogy a köznyelvben mondják, itt a határ" - tette hozzá Lopez Obrador.

Tavaly szeptemberben egyszerre két Európába irányuló orosz gázexportvezeték, az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 robbant fel. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a vezetékeket ért vészhelyzetek példátlanok voltak, és a javítások időzítését nem lehetett felmérni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást. Vlagyimir Putyin orosz elnök október 31-én közölte, hogy a Gazpromnak engedélyezték, hogy megvizsgálja a robbanás helyszínét, és hogy Alekszej Miller cégvezető beszámolt neki a felmérésről. Putyin szerint a gázvezetéknél történt robbanás nyilvánvalóan terrorcselekmény volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató