2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az USA felgyorsítja a tankszállítást Ukrajnába, de egy régebbi modellt szállít le

A tankok nyolc-tíz hónapon belül érkezhetnek meg a csatatérre.


Az amerikai védelmi minisztérium felgyorsítja az Abrams tankok szállítását Ukrajnába. Modernizált régebbi modelleket küld az országba, amelyek gyorsabban elkészülhetnek. Ezek a 70 tonnás tankok nyolc-tíz hónapon belül érkezhetnek meg a csatatérre – az AP ügynökséggel ezt kedden közölték meg nem nevezett amerikai tisztviselők.

Az eredeti terv szerint az Egyesült Államoknak 31 újabb M1A2 Abrams típusú harckocsit kellett volna küldenie Ukrajnába, de ezek gyártása és szállítása egy-két évig is eltarthat.

Ezért úgy döntöttek, hogy az M1A1-ből egy régebbi verziót küldenek, amely leválasztható az amerikai hadsereg készleteiből, és az ukrán katonák könnyebben megtanulhatják kezelni és karbantartani.   Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának illetékesei várhatóan a közeljövőben hivatalosan is bejelentik ezt a változást.

Joe Biden amerikai elnök kormánya januárban jelentette be tankok szállítását Ukrajnába. Addig több hónapig visszautasította azt azzal az érvvel, hogy karbantartásuk és javításuk túl bonyolult és igényes. Ezt követően Németország beleegyezett abba, hogy Leopard 2 tankjait Ukrajnába küldi, és lehetővé teszi Lengyelországnak és más szövetségeseinek, hogy ugyanezt tegye.   Nem tudni, hogy az Egyesült Államok mikor kezdi meg az ukrán katonák kiképzését az Abrams tankok üzemeltetésére és karbantartására.

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató