2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Elkezdődött a hivatalos orosz-kínai csúcs a Kremlben

Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalos csúcstalálkozója kedden a Kremlben. A tárgyalás most is zárt ajtók mögött zajlik. Hétfőn a két vezető nem hivatalos megbeszélése mintegy négy és fél órán át tartott.



Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Putyin a Nagy Kreml-palota Szent György-termében hivatalos fogadóünnepséget tartott Hszi Csin-ping kínai elnöknek. A két vezető üdvözölte egymást, majd egy zenekar eljátszotta az orosz és a kínai nemzeti himnuszt. 

Később dokumentumok aláírására is sor kerül, és közös nyilatkozatot is tesznek majd. A keddi program állami vacsorával zárul.

Erősítené üzleti kapcsolatait egymással Kína és Oroszország

Kamerák előtt tartott rövid sajtónyilatkozatot Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd délután, a hivatalos tárgyalás után pedig közös sajtótájékoztatót is tartanak, írja a Sky News.

A brit hírtévé szerint a keddi tárgyaláson eddig szó volt a Kína felé vezető Szibéria 2 gázvezeték tervéről, valamint arról, hogy Putyin felajánlotta: kész segíteni azoknak a kínai cégeknek, akik betöltenék a háború után kivonult nyugatiak helyét Oroszországban.

Hszi Csin-ping is azt hangsúlyozta, hogy a két ország között „folyamatosan bővülnek” az együttműködések, ezek elősegítése érdekében pedig Oroszországnak és Kínának is „könnyítenie kell a kereskedelemre és a beruházásokra vonatkozó szabályokon”. Hszi emellett meghívta Putyint az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés idei konferenciájára Pekingbe.

(Interfax, Sky News, MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató