2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Hersh: Scholz ősz óta segít az USA-nak eltitkolni az Északi Áramlat elleni merénylet adatait

Olaf Scholz német kancellár ősz óta támogatja az Egyesült Államok azon kísérleteit, hogy eltussolják az Északi Áramlatoknál történt szabotázsra vonatkozó adatokat – jelentette Seymour Hersh amerikai újságíró.



Szerinte a CIA-t és a német hírszerzést kérték fel, hogy készítsenek alternatív történetet a médiának a vezetékeken történt robbanásokról. Hersh hangsúlyozta, hogy ha Scholz nem is tudott előre a szabotázsról, ősz óta támogatta az amerikaiakat az információk eltitkolására tett kísérleteikben.

Tavaly szeptember végén szabotázs miatt mindkét Balti-tenger alatti orosz exportvezeték – az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 – meghibásodott. Svédország, Dánia és Németország nyomoz, de még nem jutottak konkrét eredményre. A Kreml nemzetközi terrorcselekménynek nevezte a történteket.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró úgy véli, hogy a robbantást az Egyesült Államok hajtotta végre NATO-szövetségesei segítségével: amerikai búvárok a nyári Baltops hadgyakorlat során robbanó szerkezeteket helyeztek el a gázvezetékeken, három hónappal később pedig a norvégok robbantottak.

A The New York Times a múlt héten számolt be olyan hírszerzési jelentésekről, amelyek szerint egy ukránbarát csoport állt az Északi Áramlat elleni támadás mögött, és terveit nem feltétlenül ismerte a kijevi vezetés.
 
Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár az ilyen publikációkat a figyelem elterelésére irányuló, összehangolt médiatrükknek minősítette. Oroszországot továbbra is távol tartják az eljárástól – jegyezte meg a tisztviselő -, és Moszkva néhány napja Koppenhágából és Stockholmból is kapott erre vonatkozó jegyzékeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató