2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

HVG: Lesújtó képet fest Magyarországról az Egyesült Államok friss emberi jogi jelentése

Korrupció, szexuális kisebbségek üldözése, civil szervezetek visszaszorítása, a sajtószabadság eltiprása – így látják a tengerentúlról Magyarországot - írja az ukrán propagandaoldal, a HVG.

Március 20-án tette közzé az Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken Amerika 2022-es emberi jogi országjelentéseit. Az Egyesült Államok az ENSZ országairól minden évben készít ilyen jelentéseket, emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetekkel együttműködésben.

A mexikóiak így reagáltak amerikaiak jelentésére...



A jelentés Magyarországról szóló része "lesújtó képet fest" az országról. Azt írják, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét rendszeresen érik támadások, vagy egyenesen azt csorbítani kívánó törekvések. Ugyanilyen jelzőkkel illették a magyar sajtószabadságot is: szerintük a média szabadságát súlyosan korlátozza a kormány, van, hogy konkrétan cenzúrázzák a médiában megjelenő tudósításokat.

Azt is írják: a civil szervezeteket megfélemlítik, vagy jogi alapon lehetetlenítik el, valamint jogilag és pénzügyileg is szankcionálják azokat a civileket, akik a menekültekkel foglalkoznak. A jelentés szerint a Magyarországra érkező menekültek kiemelten ki vannak téve annak, hogy kitoloncolják őket az országból.

Kiemelik, hogy Magyarországon csorbulnak a szexuális kisebbségek jogai is: szélsőségesek fenyegetik a leszbikusokat, a melegeket, a biszexuálisokat, transzneműeket, valamint a queer és interszexuális személyeket is.

Az Egyesült Államok jelentésében külön ír a magyarországi korrupcióról is: azt írják, az állam meghatározott gazdasági szereplőknek biztosít kiváltságokat. A jelentésben az áll, hogy a kormány ugyan korábban tett néhány tétova lépést arra, hogy a korrupt tisztségviselők tevékenységét azonosítsák, kivizsgálják, a valóban korruptakat pedig bíróság elé is állítsák, azonban azokban az ügyekben, ahol magas szintű politikussal kapcsolatban merült fel a korrupció gyanúja, az ellene való fellépés is korlátozott volt - írta meg a HVG.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató