2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Robert Fico: Az USA és az EU szövetségbe taszítja Oroszországot Kínával

A korábbi kormányfő szerint az új szlovák kormánynak nyíltan bele kell egyeznie a reális békemegoldásokba Ukrajnában.

A szlovák konzervatív Štandard portál hosszabb értekezést közölt Robert Ficótól, az ellenzéki Smer-SD párt elnökétől, amelyben a politikus arról ír, hogy az USA és az EU szövetségbe taszítja Oroszországot Kínával, amelynek erejétől „meg fogunk szédülni.”- írja a mandiner.hu.

Fico úgy látja, az Európai Unió függősége az Egyesült Államoktól „félelmetes”, és Szlovákia szuverén országként, és az EU tagállamaként nem szabadna, hogy némán tűrje az unió független külpolitikájának a hiányát.

„Megalázó látni, ahogy az Európai Unió vakon követi az USA külpolitikai és katonai prioritásait, és gyakorlatilag semmilyen külföldi ügyről nincs saját szuverén véleménye” – írja, és úgy folytatja: „Ez az oka annak is, hogy az Unió veszít a vonzerejéből a polgárok körében, jóllehet egyedülálló projektnek tartom, amelyet meg kell védeni. Az Európai Unió rossz vezetők kezébe került” – írja értekezésében.

Hozzáteszi, korántsem újkeletű dolog, hogy az amerikaiak Oroszországot próbálják gyengíteni, de ez a háború Európának semmilyen szempontból nem jó.

A korábbi szlovák miniszterelnök cikkében párhuzamot von a 2003-as amerikai iraki háború és az orosz-ukrán háború között. Úgy látja, a mai logika szerint annak idején George Bush amerikai elnök ellen nemzetközi elfogatóparancsot kellett volna kiadni, az USA-t pedig szankciókkal kellett volna sújtani.

Szerinte a mostani háború azt mutatja, hogy az „Európai Unió nem tanult semmiből”.

Hozzátette, gondot jelent, hogy az elmúlt év során az Európai Unió akkora rést ásott az Orosz Föderációval fenntartott kapcsolataiban, amelynek normalizálása évtizedekbe is telhet. A háború után pedig „Szlovákiának nem lehet érdeke, hogy új vasfüggönnyel válasszák el a keleti világtól”.

Fico kijelenti, hogy az előrehozott választások után az új szlovák kormánynak nyíltan bele kell egyeznie a reális békemegoldásokba Ukrajnában. Vissza kell állítani a szlovák külpolitika szuverenitását, valamint meg kell teremteni az Európai Unió független külpolitikáját.

Az EU számára fontos a jó kapcsolat a világ mind a négy égtájával, beleértve azt is, ahol az Orosz Föderáció és Kína található.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató