2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az FBI fogott el egy miskolci rablót New Yorkban

Több mint egy évvel a miskolci rablás után fogták el az egyik elkövetőt, aki, miután egy társával rendőrnek öltözve kirabolt egy családi házat, az Egyesült Államokba szökött. Az FBI fogta el és adta ki Magyarországnak – írja honlapján a rendőrség.

A Miskolci Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az FBI közös miskolci sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. Eszerint a rablás még tavaly januárban történt, amikor két maszkos, magát rendőrnek kiadó férfi házkutatást színlelve jutott be a Glanzer Miksa utcai házba, ahol az ott lakót bezárták a fürdőszobába, majd közel 20 ezer eurót (mai árfolyamon majdnem 7,7 millió forintot), órákat, egy mobiltelefont és illatszereket vittek magukkal.

Egyikűjüket, egy 32 éves tiszalúci férfit öt napon belül el is fogták, de társa, a 31 éves miskolci V. Gábor Amerikába menekült. Itt fogta el az FBI New York-i irodája tavaly decemberben Brooklynban, az amerikai belbiztonsági minisztérium és az idegenrendészet közreműködésével. Elfogásakor együttműködő volt. Végül a betörés után bő egy évvel, idén február végén szállították Magyarországra, ahol átadták a miskolci rendőröknek.

Boczán József rendőrőrnagy, az NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályának vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, tavaly kiemelkedően sok, 32 embert sikerült elfogni külföldön magyar elfogatóparancs nyomán, hála a nemzetközi együttműködéseknek. A legtöbbük Németországban és az Egyesült Királyságban került kézre, de több más európai ország és az Egyesült Államok mellett és Kolumbiában is történt ilyen letartóztatás.

Lance Rollins, az FBI helyettes jogi attaséja, az FBI-NNI Nemzetközi Egység összekötőtisztje elmondta, hogy a közös egység 2000 óta működik, ebben az FBI részéről jelenleg két helyettes jogi attaséként dolgozó különleges ügynök és egy elemző teljesít szolgálatot Magyarországon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató