2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Kadirov: a britek mutassák meg saját területükön az uránszennyezés hatásait

A csecsen vezető, Ramzan Kadirov azt javasolta, hogy az uránszennyezés következményeit nyugati területeken kellene demonstrálni, és utána magától megszűnne a vágy a téma megvitatására.

“<…> Nagy-Britannia már-már azzal dicsekszik, hogy tervezi, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket szállít Ukrajnának. Még sikerült mindenkit “megnyugtatniuk”, és azt mondják, hogy nem radioaktív uránról van szó. És sehol máshol, csak Oroszországban ezerszer kevesebb ilyen bolond van, akik nem értik a nehézfém tulajdonságait. Az ilyen piszkos lövedékek használatának következményeit nem említem, de úgy gondolom, hogy az Oroszországgal ellenséges országoknak még az “u” betűt sem kellene eldadogniuk. Egyszer mutassák be a Nyugatnak a saját területükön az uránszennyezés következményeit, és akkor végleg megszűnik a vágy a téma megvitatására”

– írta Kadirov a Telegram-csatornáján.

Kadirov szerint a Nyugat, az Európai Unió, a NATO és “más hasonló bűnözői és terrorista közösségek” újabb és újabb ötletekkel állnak elő, amelyek célja, hogy “Oroszországgal szórakozzanak és az ukránokat még jobban elnyomják”. Még a fejletlen országok is, amelyek léte közvetlenül az Oroszországgal fennálló gazdasági kapcsolatoktól függ, a szankciós politika áldozatává válnak – jegyezte meg Kadirov.

Kedden Annabel Goldie brit védelmi miniszterhelyettes olyan nyilatkozatot tett, hogy London a Challenger harckocsik mellett szegényített uránnal ellátott lövedékeket is átad Kijevnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök a kezdeményezésről szólva azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris komponensű fegyverek használatába kezd, és hogy a Nyugat “úgy döntött, hogy az utolsó ukránig harcol Oroszország ellen, de nem szavakban, hanem tettekben”.

Később James Cleverly brit külügyminiszter azt mondta, hogy a szegényített uránnal töltött lőszerek Nagy-Britannia általi átadása Ukrajnának nem jelent nukleáris eszkalációt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató