2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Kommunista indulóval hergelték Giorgia Melonit egy kongresszuson

Beszédet tartott Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke a CGIL szakszervezeti konföderáció kongresszusán. Beszédében a kollektív szerződések megkötését és a munkát terhelő adók csökkentését támogatta a Demokrata Párt új baloldali vezetője, Elly Schlein javaslata helyett, aki a parlamentben a minimálbért szorgalmazta.

Giorgia Meloni 2022 szeptembere óta Olaszország miniszterelnöke. A tömegben több szakszervezeti vezető az "antifasizmus" egyik leghíresebb jelképével, a Bella Ciao éneklésével fogadta a miniszterelnököt.


 A Ciao Bella az Antifák indulója.

A dal a II. Világháborúban az olasz antifasiszta ellenállási mozgalom indulója volt; anarchista, kommunista, szocialista és más antifasiszta partizánok énekelték.

Azok énekelték, akik fejjel lefelé felkötötték Mussolinit. 

Mussolini a német–olasz erők észak-olaszországi végleges veresége után, 1945. április 25-én este megpróbált Milánóból észak felé elmenekülni, ám 27-én a partizánok a Comói-tó melletti Dongóban elfogták. Másnap szeretőjével, Claretta Petaccival együtt agyonlőtték, majd a milánói Piazzale Loreto téren, egy Esso-benzinkút tetőszerkezetén fejjel lefelé fölakasztva, az olaszok bosszújának tették ki őket. Testüket megcsonkították és meggyalázták.

Hazánkban is egyre több helyen játszák le a Bella Ciao-t, diszkókban, sporteseményeken gyakran hallható.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató