2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Meg kell változtatni a budapesti Horn Gyula sétány nevét

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt – az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta a Facebookon.

Novák másodszor fordult a kormányhivatalhoz az ügyben, először azt a választ kapta, hogy „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”, de másodszorra törvényességi felhívást bocsátott ki a kormányhivatal. Sára Botond a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti:

a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A sétány elnevezését az önkormányzat kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés pedig tavaly június elején döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország harmadik miniszterelnökéről, a pufajkás Hornról nevezik el a közterületet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató