2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Összekeverték a fertőtlenítővel a sóoldatot, a beteg életébe került a hiba

A Szigetvári Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat három személlyel szemben, akik a műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, melynek következtében a beteg elhunyt – írja az Ügyészség. 

A vádirati tényállás szerint két vádlott a kórházban műtőssegédként, a harmadik vádlott szakorvosként dolgozott. 2020 májusában nőgyógyászati laporoszkópiás műtétre került sor, melyet megelőzően a két műtőssegéd a műtő takarításához szükséges fertőtlenítő szert vitt a műtőbe. 

A raktárban azonban csak 5 literes kannában állt rendelkezésre a szer, ezért a műtőssegédek a fertőtlenítő szert egy kisebb, eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegbe töltötték át. A férfiak a fertőtlenítő szert tartalmazó, eredetileg sóoldatos üveget a műtő előterébe vitték, ahol a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek. 

Túl későn vették észre a felcserélt szereket

Másnap került sor a műtétre, amelyen a vádlottak jelen voltak. A beavatkozás során szükség volt fiziológiás sóoldat használatára, amelyhez a műtőasztalra helyezett fertőtlenítő szert tartalmazó üveget használták fel. A műtétet követően észlelték a kiöntött fertőtlenítő szer sajátos állagát, amit a műtősnő jelzett a műtőssegédeknek, illetve a műtétet végző orvosnak. 

Ekkor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta. 

A beteg belehalt a hibába

A sértett másnapra rosszul lett, melynek során sebészeti beavatkozásra került sor, azonban a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett.

A két műtőssegédnek a foglalkozási szabályok megszegése a sértett halálához vezetett. A szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélynek tette ki, mellyel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta, azonban a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató