2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Osztrák külügyminiszter: Oroszország mindig fontos marad, az ellenkezőjét gondolni pedig téveszme

„Azt gondolni, hogy nem lesz többé Oroszország, és minden területen szétválaszthatjuk a kapcsolatokat, téveszme” – nyilatkozta a Reutersnek Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, hozzátéve, hogy Ausztria lazítana a kapcsolatokon, de ez nem történhet meg egyik napról a másikra.

„Dosztojevszkij (orosz író) és Csajkovszkij (orosz zeneszerző) az európai kultúra része marad, akár tetszik nekünk, akár nem. (Oroszország) Továbbra is a kontinens legnagyobb szomszédja lesz, és a világ második legnagyobb atomhatalma marad”

– fogalmazott az osztrák külügyminiszter.

Arról is beszélt, ugyan Bécs szeretne lazítani a Moszkvához fűződő kötelékein, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Bár Ausztria még mindig importál orosz gázt, de az elkövetkező években igyekszik csökkenteni ennek mennyiségét.

Ausztria az orosz–ukrán konfliktusban semlegesnek vallja magát, hiszen nem küld fegyvereket Ukrajnának, azonban az Oroszország elleni szankciókat támogatja. Az osztrák államot ugyanakkor heves bírálat érte az elmúlt időszakban a második legnagyobb bankja, a Raiffeisen Bank International oroszországi tevékenysége miatt, amivel kapcsolatban az amerikai szankciós hatóság vizsgálatot indított.

Alexander Schallenberg ugyanakkor rámutatott, nem a Raiffeisen az egyetlen nyugati bank, amely folytatta oroszországi tevékenységét az ukrajnai háború idején.

„Legyünk realisták. A nyugati vállalatok 91 százaléka még mindig ott van Oroszországban, és ezzel azt teszik, ami észszerű”

– fogalmazott az osztrák külügyminiszter. Majd kiemelte, amerikai bankok is jelen vannak az orosz gazdaságban, köztük a Bank of America.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató