2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Rutte reméli, hogy a kínai elnök hamarosan felhívja Zelenszkijt

Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy az EU várakozással tekint a Hszi Csin-ping kínai vezető és Volodimir Zelenszkij közötti korai telefonbeszélgetés elé.


"Természetesen figyelemmel kísértük Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping találkozóját. Nagyon reméljük, hogy Hszi Csin-ping minél hamarabb felhívja Volodimir Zelenszkijt. Ez azért fontos, mert Kína béketervet kezdeményezett (Ukrajnával kapcsolatban). Vannak benne hasznos pontok, és vannak kevésbé hasznosak" - mondta Rutte a brüsszeli EU-csúcs előtt, amelyet az EB honlapján közvetítettek.

Az ilyen kapcsolatfelvételt az EU-ban üdvözölnék - mondta.

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20-22. között állami látogatáson tartózkodott Oroszországban, ez volt az első külföldi útja azóta, hogy harmadik államfői ciklusára újraválasztották. A kínai elnök hétfőn informális megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kedden orosz-kínai tárgyalásokat tartottak delegációk részvételével. A látogatás során közös nyilatkozatot írtak alá a kínai-orosz gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig tartó fejlesztéséről szóló tervről.

Morawieckit inkább megrémisztette a találkozó. Katt ide!

A kínai hatóságok februárban terjesztették elő béketervüket. Ez 12 pontot tartalmaz, többek között tűzszünetre, valamennyi ország jogos biztonsági érdekeinek tiszteletben tartására és az ukrajnai humanitárius válság rendezésére szólít fel. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a kínai béketerv számos pontja alapul szolgálhat a rendezéshez, ha a Nyugat és Kijev készen áll rá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató