2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az orosz parlament elnöke a Nemzetközi Büntetőbíróság betiltását javasolja

Az orosz parlament elnöke szombaton javasolta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tevékenységének betiltását, miután a bíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök ellen háborús bűnök elkövetése miatt, írja a Reuters.



Vjacseszlav Volodin, Putyin szövetségese azt mondta, hogy módosítani kell az orosz jogszabályokat, és meg kell tiltani az ICC minden tevékenységét Oroszországban. Emellett meg kell büntetni azokat, akik „segítséget és támogatást” nyújtanak az ICC-nek. Az ICC-nek Oroszországon belül nyújtott bármilyen segítség vagy támogatás a törvény szerint büntetendő – mondta.

Az ügy előzménye, hogy az ICC a hónap elején elfogatóparancsot adott ki, amelyben Putyint háborús bűncselekmények elkövetelésével vádolja azért, mert több száz ukrán gyereket deportálhattak Oroszországba. A testület szerint alapos okkal feltételezhető, hogy Putyint egyéni büntetőjogi felelősség terheli.

Orosz tisztviselők figyelmeztettek, hogy minden kísérlet Putyin letartóztatására a világ legnagyobb atomhatalma elleni hadüzenetnek számítana.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató