2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba

Oroszország megállapodást kötött Belarusszal, hogy taktikai atomfegyvereket telepítenek Belarusz területére – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztatott európai szövetségesei területén.

Putyin egyértelművé tette, hogy Oroszország nem ad át taktikai atomfegyvereket Belarusznak. „Alapvetően ugyanazt tesszük, amit ők (az USA) már évtizedek óta. Bizonyos országokban rendelkeznek taktikai atomfegyverekkel, és hordozókat készítenek elő, és kiképzik a saját személyzetüket” – mondta az orosz elnök.

Putyin azt is mondta, Alekszandr Lukasenko belarusz elnök már régóta felvetette a taktikai atomfegyverek állomásoztatásának lehetőségét. „Megállapodtunk Lukasenkóval, hogy taktikai atomfegyvereket helyezünk el Belaruszban anélkül, hogy megsértenénk az atomsorompó-szerződést” – mondta az orosz elnök. Hozzátette: már tíz, taktikai nukleáris fegyverek szállítására alkalmas repülőgépet telepítettek Belaruszba.

Az orosz elnök elmondta, hogy Oroszország átadta Belarusznak az Iszkander típusú rakétarendszert is. „Ez is hordozója lehet a taktikai nukleáris fegyvereknek. Április 3-tól megkezdjük a személyzet kiképzését, július 1-jén pedig befejezzük a taktikai nukleáris fegyverek speciális tárolójának építését Belaruszban” – mondta Putyin a Pavel Zarubin újságírónak adott interjújában.

Putyin emellett ígéretet tett arra, hogy Oroszország a következő három évben több mint 1600 harckocsit fog gyártani vagy korszerűsíteni. „A háborús uszítók 420 vagy 440 harckocsit terveznek Ukrajnába küldeni. Ez idő alatt mi több mint 1600-at fogunk gyártani vagy korszerűsíteni. Az orosz hadsereg harckocsijainak összlétszáma háromszorosa lesz az Ukrán Fegyveres Erők harckocsijainak. Sőt, több mint háromszoros. A repülőgépekről még csak nem is beszélve. Ott tízszeres a különbség” – mondta az orosz elnök.

Putyin egyetért Seymour Hersh okfejtésével.

Vlagyimir Putyin a Russia-24-nek:

Teljesen egyetértek Seymour Hersh amerikai újságíró következtetéseivel az amerikai titkosszolgálatok részvételéről az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat vonalainak aláásásában.



(TASZSZ)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató