2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az ukrán polgármester büszke arra, hogy eltávolította a Turult és a magyar zászlókat

Az AFP megjegyezte, hogy az ukrán polgármester lépései feszültséget okoztak a kárpátaljai magyarok körében, akik közül már így is sokan Magyarországra menekültek.

Magyarország és Ukrajna között harapófogóba kerültek a kárpátaljai magyarok – ez körvonalazódott abból a riportból, amelyet az AFP készített nemrég. A francia hírügynökségnek ukrán és magyar részről is sikerült megszólaltatni több érintettet.
 
A francia AFP most Munkácson készített riportot, ahol több incidens is volt az utóbbi hónapokban. A hírügynökség Andrij Baloga munkácsi polgármestert kérdezte meg arról, hogy miért kellett tavaly ősszel eltávolítani a turulszobrot a munkácsi várból. Baloga azzal indokolta a lépést, hogy a turul az Osztrák–Magyar Monarchia Magyarországának a „soviniszta jelképe, és ezért a múzeumban van a helye”. 

CSAK A HÁROMÁGÚ SZIGONY AZ, AMINEK A VÁRBAN KELL LENNIE. UGYANEZ IGAZ A ZÁSZLÓKRA IS AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ ÉPÜLETEK ESETÉBEN

– mondta az AFP-nek Andrij Baloga, utalva arra, hogy idén januárban magyar zászlókat távolíttattak el és pedagógusokat rúgtak ki közintézményekből.
 
Az AFP megjegyezte, hogy az ukrán polgármester lépései feszültséget okoztak a kárpátaljai magyarok körében, akik közül már így is sokan Magyarországra menekültek, hogy elkerüljék a sorozást. Mint írták, ezek a lépések, illetve az évek óta vitatott oktatási törvény lehet az egyik oka annak, hogy Orbán Viktor kormánya kevésbé elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, mint a NATO és az EU többi országa.
 
FONTOS, HOGY MEGMUTASSUK: KÁRPÁTALJA UKRAJNA VOLT, UKRAJNÁÉ LESZ ÉS UKRAJNÁÉ MARAD

– mondta az AFP-nek erről Andrij Baloga, ezzel is a fentebb említett lépéseket indokolva. 
 
(Karpathir.com)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató