2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrajna felhagy a költségvetési hiányt pótló hrivnya-kibocsátással, mert veszélyes

A költségvetési hiányt pótló hrivnya-kibocsátás óriási kockázatot jelentett Ukrajna makroszintű pénzügyi stabilitására, az ország a továbbiakban nem fog “veszélyes” monetáris finanszírozáshoz folyamodni – mondta Andrij Pisinyi, az Ukrán Nemzeti Bank igazgatója a Financial Timesnak adott interjújában.

“EZ EGY GYORS MEGOLDÁS VOLT, DE NAGYON VESZÉLYES” – MONDTA.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a héten állapodott meg Ukrajnával egy 15,6 milliárd dolláros négyéves hitelprogramról. A döntést az alap igazgatótanácsának is meg kell erősítenie, és az elkövetkező hetekben közli álláspontját.

A Financial Times című lap megjegyezte, hogy az alku feltételei között szerepel a kibocsátási finanszírozás megszüntetése, a hazai kötvénypiacok használata, valamint az adóbevételek növelését célzó intézkedések bevezetése.

Korábban az Ukrán Nemzeti Bank megígérte az amerikai nagykövetségnek, hogy 2023-tól teljesen visszafogja a hrivnya-kibocsátást az állami költségvetési hiány fedezésére – derült ki Andrij Pisnyij nemzeti banki igazgatója és helyettese, Szerhij Mikolajcsuk találkozója után, amelyet Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete és Heather Gezert, az amerikai nagykövetség gazdasági tanácsadója folytatott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató