2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az ENSZ szerint is egyházüldözés zajlik Ukrajnában

Az ukrán állam diszkriminálhatja az ország legnagyobb vallási felekezetét, az ukrán ortodox egyházat – állapította meg az ENSZ emberi jogi felügyelő szerve egy friss jelentésében. Volodimir Zelenszkij elnök kormánya jelenleg azon van, hogy az egyház szerzeteseit kilakoltassa az otthonukból.

Az orosz ortodox egyházzal történelmi kapcsolatban álló egyházzal szembeni nyilvánvaló rossz bánásmódra az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) múlt pénteken közzétett jelentése hívta fel a figyelmet.

A jelentés több, az ukrán parlament elé terjesztett törvénytervezetet, valamint az ukrán belbiztonsági ügynökség, az SZBU fellépését említette a papsággal szemben.

Az ENSZ szerve “aggódik amiatt, hogy az államnak az UOC ellen irányuló tevékenysége diszkriminatív” – áll a közleményben. A jelentés “homályos jogi terminológiára és a megfelelő indoklás hiányára” hivatkozott a törvényjavaslatban, ami magyarázza, hogy miért hívta fel magára az OHCHR negatív figyelmét.

A jelentés a 2022 augusztusa és 2023 januárja közötti időszakra vonatkozott, de a kormány újabb intézkedései elmélyítették az üldöztetést. A hónap elején az ukrán kulturális minisztérium felszólította a joghatósághoz tartozó szerzeteseket, hogy hagyják el otthonukat a kijevi Pecserszk Lavrát, az ukrán főváros ikonikus kolostorát.

Zelenszkij a lépést Ukrajna “spirituális függetlenségének” megerősítéseként jellemezte, és utalt arra, hogy az UOC olyan eszköz, amelyet Oroszország arra használ, hogy “manipulálja népünk lelkét, lerombolja szent helyeinket [és] értékeket lopjon el tőlük”.

Az elnök figyelmen kívül hagyta az UOC papságának kéréseit, hogy találkozzon velük, és próbálja meg enyhíteni a helyzetet.

Kijev korábban kitiltotta az egyházat a kolostor feletti két székesegyházból is. A döntés után néhány nappal a kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (OCU) engedélyt kapott arra, hogy istentiszteleteket tartson a helyiségekben.

Az OCU-t Porosenko akkori elnök támogatásával hozták létre, amit sok politikai megfigyelő az újraválasztási esélyeinek növelésére tett kísérletnek tekintett. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter elmondta, hogy a kiutasított szerzetesek, akiknek szerdáig kell kiköltözniük, az UOC-ból kilépve és az OCU-hoz csatlakozva maradhatnak otthonukban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató