2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az ukránok is belekötöttek a magyar gyermekvédelmi törvénybe

Ukrán “civil szervezetek” közleményben szólították fel, az Európai Bizottságot a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított eljárás sürgetésére. Az ukránok szerint a magyar törvény a “Kreml ideológiáját és játékszabályait terjeszti az unióban”. Azt nem tudni, hogy a háborúban álló országnak miért éppen a magyar gyermekvédelmi törvény és hazánk megbüntetése a legfontosabb jelenleg, de mivel tudjuk, hogy Ukrajna egy szuverén állam, biztosan a saját ötletük volt, véletlenül se sejtsünk mögötte olyasmit, hogy esetleg egy bizonyos hálózat megbízásából használják ki áldozati helyzetüket velünk szemben. Á, dehogy. Minden esetre a helyükben valószínűleg sokkal sürgetőbb problémákkal foglalkoznánk.



Az Európai Parlament, illetve az unió kilenc tagállama mellett Ukrajna is támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást. A Humenonline.hu cikke szerint tizenkét ukrán civil szervezet is közleményt adott ki, amelyben a többi európai országot is arra buzdítják, hogy álljanak ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen. Véleményük szerint az Európai Bizottság által indított per lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését az unión belül.

Ukrán civil szervezetekként felszólítjuk az Euró­pai Unió tagállamait, hogy avatkozzanak be az Európai Bizottság által az orosz propagandaellenes törvény magyar változata ellen indított perbe. A törvény azt a pusztító és gyilkos ideo­lógiát terjeszti, amelyet a Kreml évtizedek óta hirdet

– idézte a közleményt a Magyar Nemzet. A civil szervezetek úgy látják, hogy e veszélyes ideológiák első magvait az Európai Unión belül is elhintik.

Orbán Viktor kormánya 2021-ben bevezette a propagandaellenes törvény saját változatát. Azóta Orbán az LMBTIQ+ személyeket összemossa a pedofilokkal, és a Kreml játékszabályait alkalmazza, hogy cenzúrázza az ország szexuális és nemi kisebbségeit

– szögezik le. Az ukrajnai civil szerveztek mellett a hazai LMBTQ-szervezetek is az uniós tagállamok csatlakozását sürgetik, a nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozzák az országokat. A petíciót az európai szervezet mellett a Háttér Társaság, a Budapest ­Pride és a Reclaim Europe jegyzi. A tagállamok március 27-ig csatlakozhatnak az Európai Unió Bírósága előtti perhez.

Eddig Belgium, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Írország, Ausztria, Málta, Dánia és Spanyolország, valamint az Európai Parlament tette meg ezt. Utóbbira a Budapest Pride szerint még sosem volt példa. Hidvéghi Balázs szerint a „marxista, gendermániás képviselők elérték, hogy az Európai Parlament intézményi szinten csatlakozzon ahhoz a perhez, amit még az Európai Bizottság indított a gyermekvédelmi törvény ­miatt”. A Fidesz európai parlamenti képviselője ugyanakkor rámutatott:

Érdekes módon a brüsszeli korrup­ciós ügy feltárásába nem fektetnek ennyi energiát, abban inkább a szemérmes hallgatás a jellemző. Ide jutott mára a brüsszeli intézményrendszer

– hangsúlyozta.

Az Európai Parlament közbelépése egyébként azt követően történt, hogy Cseh Katalin szintén a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedett a testületben. A momentumos EP-képviselő március 14-én közös fényképezkedésre hívta azokat a baloldali képviselőket, akik szintén ellenzik a magyarországi gyermekvédelmi törvényt. Az Origó birtokába jutott levél szerint – ami Kim Van Sparrentak, Marc Angel, Maria ­Walsh, ­Pierre Karleskind és Malin Björk nevére szólt – a momentumos képviselő segítséget nyújtott ahhoz, hogy az európai parlamenti képviselők a többi tagállamot is csatlakozásra szólíthassák fel a magyar gyermekvédelmi törvény elleni fellépésre.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató