2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az EU bejelentette az energiaforráshiány kockázatát az új fűtési szezonban

Az európai gáztárolók jó feltöltése ellenére a következő fűtési szezon előtti kockázatok továbbra is aktuálisak – mondta a svéd energiaügyi minisztérium vezetője, Ebba Busch az EU Energia Tanácsa ülésének kezdete előtt.

"A gáztárolók kihasználtsági szintje a fűtési szezon végén jó mutatója annak, hogy a következő télhez jobb körülmények között közeledünk, de a veszély még mindig fennáll" - mondta a miniszter.

Busch emellett úgy véli, hogy az orosz olaj elhagyása és a más szállítókra való átállás nem segít megoldani az EU energiahiányát, ezért Brüsszel a megújuló energiaforrások támogatásán dolgozik.

"Folytatjuk az intézkedéseket, hogy csökkentsük a fosszilis erőforrásoktól való függőségünket. Az üzemanyag-ellátás átállítása Oroszországból más országokba nem jelent hosszú távú megoldást. Ezért fel kell gyorsítanunk a megújuló energiára való átállást" - tette hozzá az ügynökség vezetője.

Az Európai Gázinfrastruktúra-üzemeltetők Szövetségének adatai szerint március ötödikén a földgázszállító létesítmények 59,57 százalékban megteltek. Ez mintegy 20 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt öt év ezen időszakának átlaga. A 2021-2022-es fűtési szezonban például december 15-én már 60 százalék alá csökkent ez az érték.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője januárban azt mondta, hogy Oroszország a tavalyi év első nyolc hónapjában 80 százalékkal csökkentette az EU-ba irányuló gázszállításait. Elmondta, hogy Európa pótolta a kivont mennyiségeket, nevezetesen az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgázszállítások jelentős növelésével. Az onnan származó szállítások 2022 végén 2,4-szeresére nőttek, meghaladva az 50 millió tonnát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató