2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kormányhivatal: jogszabálysértő a Fővárosi Közgyűlés Horn Gyula sétánnyal kapcsolatos döntése

Az MTA állásfoglalásában megerősítette, hogy „Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában”.

„A Fővárosi Közgyűlés jogszabályt sértett, amikor közterületet nevezett el Horn Gyuláról a XIII. kerületben” – olvasható a Fővárosi Kormányhivatal közleményében. Az önkormányzati törvény szerint közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Ahogy Sára Botond főispán írja, a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában megerősítette, hogy

Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában”.

Hozzáteszik: Budapest Főváros Kormányhivatala korábban felszólította a Fővárosi Közgyűlést, hogy kérje ki a Magyar Tudományos Akadémia véleményét, de ezt az önkormányzat nem tette meg. Az Akadémia véleményét ezért a kormányhivatal kérte ki.

A tudományos állásfoglalás alapján egyértelmű, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése jogszabálysértő – olvasható a közleményben. A kormányhivatal jogszabályi kötelezettségének eleget téve törvényességi felhívással élt a Fővárosi Közgyűlés felé, amelyben felkérte a jogszabálysértő helyzet megszüntetésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató