2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Felmérés: még nagyobbat bukna az ellenzék, ha most lenne a választás

A Kétfarkú Kutyapárt viszont bőven bejutna az Országgyűlésbe, de a Mi Hazánk is erősödött az elmúlt egy évben.

A Társadalomkutató frissen kiadott jelentése szerint a Fidesz egy most vasárnapi választáson ugyanakkora támogatottsággal (52 százalék) még nagyobbat nyerne, mint egy éve,

mivel az összefogott ellenzék (30 százalék) a tavalyi eredményénél is gyengébben szerepelne.

Kiderült továbbá, hogy a Kétfarkú Kutyapárt immár 10 százalékos támogatottságával biztosan átlépné a parlamenti küszöböt, de a Mi Hazánk 8 százalékos támogatása is jobb tavalyi eredményénél.

A Fidesz-KDNP pártszövetségre egy most vasárnapi választáson az urnához járulók 52 százaléka szavazna, amely hibahatáron belül tér csak el a Társadalomkutató által a választás előtt mért 50 százalékos támogatottságtól és az 52,5 százalékos tényleges belföldi választási eredménytől. Ezek alapján a kormánypártok egy évvel a választások után is minden második választót a táborukban tudhatnak, s képesek lennének megismételni a 2022-es országgyűlési választáson elért győzelmüket.

Amennyiben egy most vasárnapi választások ugyanúgy összefogva indulna az ellenzék, a támogatottságuk tovább csökkenne. A baloldali közös lista csupán a belföldi szavazók 36 százalékát tudta megszerezni.

Az akkori politikai szövetséghez tartozó erők összesen azonban ma már csak 30 százalékos támogatottsággal bírnak”

– jelezték.

Kifejtették, hogy összefogás nélkül a DK a legerősebb, a választók 12 százalékát tudja maga mögött, míg utánuk jön a Momentum fele ekkora táborral, a Jobbik már nem jutna be a parlamentbe (négy százalékon vanna), az LMP három százalékon áll, az MSZP kettőn, a Párbeszéd egy százalékon stagnál. 

Az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a Kutyapárt tíz százalékon van, míg tavaly a voksok 3,4 százalékát kapta meg, azaz most bőven bejutna az Országgyűlésbe. A Mi Hazánk két százalékot tudott javítani a 2022-es eredményéhez képest.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. március 27-29. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató