2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kulabá: Oroszországnak el kell hagynia Ukrajna területének minden méterét

„Egyetlen másik nemzet sem akarja jobban a békét, mint Ukrajna. De a bármi áron megkötött béke tévhit."

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt követelte, hogy az orosz fegyveres erők hagyják el Ukrajna területének minden méterét. Kijev harcát a megszálló katonák ellen a demokráciáért folytatott globális harc részének minősítette.  

„Egyértelműen ki akarom jelenteni, hogy Oroszországnak ki kell vonulnia Ukrajna területének minden négyzetméteréről. Senki ne értelmezze félre, mit jelent a kivonás szó” – mondta Kuleba az Egyesült Államok által szervezett második demokrácia-csúcstalálkozón, amelyen virtuálisan vett részt.  

Joe Biden amerikai elnök szerdán nyitja meg hivatalosan a csúcstalálkozót. Ezzel az akcióval szövetségeseket próbál gyűjteni Oroszország ellen, valamint Kína növekvő beavatkozása ellen.

„Ebben a harcban az egész demokratikus világot védjük”  

– jelentette ki Kuleba.  

„Egyetlen másik nemzet sem akarja jobban a békét, mint Ukrajna. De a bármi áron megkötött béke tévhit. Ha azt akarjuk, hogy a béke tartós legyen, akkor igazságosnak kell lennie” – mondta Kuleba.  

„Oroszország agressziójának megállítása és Ukrajna területi integritásának helyreállítása a béke alapfeltétele. Az agresszornak tett észszerűtlen engedmények csak arra ösztönzik Oroszországot, hogy fokozza a demokrácia elleni támadásait, és időt adjon a hadsereg újjáépítésére és az Ukrajna elleni fegyveres offenzíva újraindítására” – figyelmeztetett az ukrán diplomácia vezetője.  

A demokrácia-csúcstalálkozót vezető Antony Blinken amerikai külügyminiszter támogatta az ukrán javaslatokat, és óva intett a konfliktus olyan megoldásától, amely lehetővé tenné az oroszok erők újracsoportosítását.  

„Ez a háború holnap véget érhet, ha Putyin elnök kivonja az orosz erőket Ukrajnából”  

– jelentette ki Blinken.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató