2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gyurcsány: Karácsony nem hajlandó megtenni „hazafias kötelezettségét”

Gyurcsány Ferenc szerint még gondolkodnak azon, indítsanak-e kihívót Karácsony ellen.

Élesen kritizálta Karácsony Gergely főpolgármestert Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Spirit FM-en. A 2021-es ellenzéki előválasztásról szólva azt mondta, ha Karácsony nem lépett volna vissza Márky-Zay Péter javára, Dobrev Klára – a felesége, és pártjának európai parlamenti képviselője – megnyerte volna a második fordulót, és ő lett volna az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Arra a kérdésre, hogy árulónak tartja-e a főpolgármestert, azt felelte:

nem érti, hogy mit csinált. Árulónak nem gondolja, de szerinte rossz döntést hozott.

Megkérdezték Gyurcsánytól azt is, hogy ezek után miért érdeke a DK-nak, hogy Karácsony 2024-ben újra főpolgármester legyen. Az ATV szemléje szerint a pártelnök erre azt mondta: úgy látja, hogy a főpolgármester ambíciói véget érnek a Blaha Lujza tér felújításával vagy azzal, hogy vigyék el a szemetet. Szerinte politikai értelemben meg kell szervezni Budapestet, hogy az lehessen egy szabad Magyarország megteremtésének a kiindulópontja.

Itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost”
– vélekedett Gyurcsány.

Azt is mondta, hogy Karácsonyt – akit az egyik leghelyesebb, legkedvesebb, legjobb arcú politikusnak tart – könnyű szeretni és támogatni, „de nem teljesíti a feladatát szerintem. Tehát, hogy lesz majd biciklisáv az Üllői úton, ez állati jó, annak, aki szereti a biciklis sávot, én erről most nem tudok véleményt mondani. De szerintem itt nem ér véget a feladat.

Vagyunk egy történelmi küzdelemben. Az emberek Barabást kiáltanak. Én meg azt gondolom, hogy Jézussal kell menni”.

Azt is hozzátette, hogy ők Jézus, Orbán pedig Barabás, az áruló, márpedig a Barabásoknak nem lehet utat engedni.

Gyurcsány arra a kérdésre nem válaszolt egyértelműen, hogy lesz-e Karácsonynak a DK által támogatott kihívója a főpolgármesterségért. Azt mondta, három ember van a tarsolyukban, de az alapdilemma az, hogy kihívást akarnak-e intézni Karácsonnyal szemben. A pártjában többen úgy gondolják, hogy igen, ő azonban még bizonytalan, azt mindenesetre kijelentette, hogy 2024-re meg fognak állapodni a kerületekről és a főpolgármesterről. Hozzátette azt is: rá kell ébreszteni Karácsonyt arra, hogy sok tekintetben rossz úton jár.

Gyurcsány Ferenc szerdán látványosan támogatta Botka László szegedi polgármestert, amivel egyesek szerint valójában Karácsony Gergelynek üzent.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató