2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megszavazta az Országgyűlés: Magyarország a béke pártján áll

Pénteken szavazott az Országgyűlés a kormánypártok békepárti javaslatáról.
 

Az Országgyűlés pénteken 130 igen, 24 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a kormánypártok által benyújtott békepárti javaslatát.

A Fidesz-KDNP még február végén nyújtotta be a határozati javaslatot arról, hogy hazánk továbbra is a béke pártján álljon.  A határozati javaslat legfontosabb pontja, hogy a magyar törvényhozás elkötelezett a béke mellett, s felszólítja a nemzetközi közösség tagjait, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. 

Elítélik Oroszországot, elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre

A dokumentumban az áll: „a kormánypártok határozatjavaslata elítéli Oroszország katonai agresszióját, és egyértelművé teszi, hogy elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre. 

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy senki nem kényszeríthet minket arra, hogy bármely ország érdekeit Magyarország érdekei elé helyezzük.”
Az előterjesztés kitér arra is, hogy a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. Ezzel szemben óriási gazdasági károkat okoztak egész Európának. „Az energetikai szankciók egekbe lökték az energiaárakat, ami tomboló inflációt eredményezett minden uniós tagországban. Nincs olyan család, amely ne érezné a szankciós infláció terheit” – olvasható a dokumentumban.

Brüsszeli szankciók, gazdaság

A Fidesz–KDNP ellenzi azokat a brüsszeli terveket is, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. Hangsúlyozzák, hogy a gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okozna számos tagországban, így Magyarországon is. A kormánypártok elvárásként fogalmazzák meg a brüsszeli döntéshozóknak, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek gazdasági kárai nagyobbak, mint nehezen jósolható előnyei. A kormánypárti képviselők szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy Európa és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.

Humanitárius katasztrófa, Kárpátalja

A gazdasági következmények mellett a javaslat foglalkozik a humanitárius katasztrófával is, így a kárpátaljai magyarok helyzetével és a katonai veszélyekkel. Felhívja a dokumentum a figyelmet, hogy Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját nyújtja.

Fontosnak tartjuk, hogy a kormány továbbra is minden lehetséges módon folytassa az Ukrajnából menekültek megsegítését” 
– hangsúlyozza a határozat. Kiemelik: a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget, ahol már eddig is sokan veszítették életüket a háborúban, miközben jelenleg is zajlik a sorozás annak érdekében, hogy további kárpátaljai férfiakat vigyenek a frontvonalba.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató