2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Reuters: Magyarország fizeti majd a nyersolaj tranzitdíját Ukrajnának, hogy fennmaradjon az ellátás

Magyarország várhatóan fizetni fogja Kijevnek a Barátság kőolajvezeték ukrajnai szakaszán keresztül történő orosz olajszállítások tranzitjáért, hogy az ellátást fenntartsa – jelentette pénteken a Reuters az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.



A döntés a hírek szerint akkor született, amikor az állami tulajdonú Ukrtransnafta, az ukrán olajvezeték-hálózat üzemeltetője közölte, hogy tonnánként 2,10 euróval 13,60 euróra emeli a Magyarországra és Szlovákiába irányuló nyersolajszállítás díját, ami 18,3 százalékos emelést jelent.

Az ukrán vállalat december végén értesítette az orosz Transznyefty csővezeték-üzemeltetőt, hogy az új tarifák január 1-jén lépnek hatályba. Az orosz cég akkor azt mondta, hogy megkapta az értesítést, és tanulmányozza azt.

Az ukrán üzemeltető állítólag azt javasolta, hogy a Barátság vezetéken keresztül szállított orosz nyersolaj vásárlói maguk fizessék meg a díjakat, a magyar olajfinomító, a MOL pedig beleegyezett, hogy megkezdje a kifizetéseket.

Az ügynökség által idézett források szerint a két cégnek most egy új megállapodást kell előkészítenie, amely tükrözi a májustól alkalmazandó megemelt tranzitdíjat.

A világ egyik leghosszabb csővezeték-hálózata, a Barátság mintegy 4000 kilométeren keresztül szállítja a nyersolajat Oroszországból a csehországi, németországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai finomítókba. Az ezen az útvonalon keresztül történő szállítást nem érintette az orosz nyersolajra vonatkozó brüsszeli szankciókat.

A MOL-csoport tulajdonában vannak magyarországi és szlovákiai finomítók, amelyek mindkettő a Barátság vezeték déli ágán keresztül kapja a kőolajat, míg a cseh Unipetrol, a másik finomító, amely az útvonalon keresztül kapja a nyersolajat, amely a lengyel PKN Orlen ellenőrzése alatt áll.

Ukrajna továbbra is szedi a területét átszelő csővezetékeken keresztül áramló üzemanyagért járó díjakat, miközben minden más országot arra szólít fel, hogy ne vásároljon orosz olajat és gázt.

“A mai napig nincsenek olyan előfeltételek vagy okok, amelyek arra engednének következtetni, hogy a Barátság vezeték áprilisban ne szállítson a szokásos módon olajat” – mondta az Ukrtransnafta szóvivője, akit a Reuters idézett, miután a tranzitdíjak kérdését nem kívánta kommentálni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató