2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Svédország csatlakozott a magyar gyermekvédelmi törvény elleni perhez

Svédország úgy döntött, csatlakozik az Európai Bizottság oldalán a magyar gyermekvédelmi törvény elleni perhez. Ez az első alkalom, hogy a Bizottság az Európai Bíróság elé idéz egy országot az Európai Unió "demokratikus értékeinek" megsértése miatt.

Jessica Roswall uniós miniszter nem látja annak veszélyét, hogy mindez befolyásolná Svédország NATO-tagságát, írja a svéd közszolgálati rádió beszámolója. A magyar kormány eddig kivárt a svéd jelentkezés ratifikálásával, arra hivatkozva, hogy Svédország bírálja a magyar jogrendszert.

Svédország európai parlamenti képviselője, az ország kultúráért és demokráciáért felelős korábbi minisztere, Alice Bah Kuhnke egy hete már felszólította hazája miniszterelnökét, csatlakozzanak a perhez.



Bah Kuhnke szerint azért veszélyes a 2021-ben elfogadott magyar törvény, mert nemcsak az iskolai tanórákon, de a televíziós műsorokban és a reklámokban is megtiltja az LMBTQ emberek ábrázolását, láthatatlanná teszi a transznemű embereket, mindezekkel gyakorlatilag kiszorítja az LMBTQ embereket a nyilvánosságból: “A per támogatása arról szól, hogy megmutatjuk, nem fogadjuk el azt a diszkriminatív politikát, amelynek Magyarország az élére állt. Egy olyan politikát, amely sérti az uniós értékeket.”

Az európai parlamenti képviselő szerint Magyarország a Fidesz kormányzása alatt ijesztő példájává vált annak, hogy milyen következményei lehetnek, ha olyan nacionalista erők kerülnek hatalomra, amelyek gyorsan feláldozzák az egyes emberek szabadságát és jogait.

Az Európai Bizottság oldalán eddig egy sor ország csatlakozott a perhez: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Írország, Ausztria, Dánia, Málta, Spanyolország, valamint az Európai Parlament.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató