2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

The Sun: Ursula is versenyben van a NATO-főtitkári posztért

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke “versenyben van” Jens Stoltenberg helyére, akinek NATO-főtitkári megbízatása októberben lejár – jelentette pénteken a The Sun című brit lap egy diplomáciai forrásra hivatkozva.

A bulvárlap szerint “számos NATO-tag” javasolta von der Leyen jelölését a blokk vezetői posztjára. Az újság ugyanakkor brit forrásokra hivatkozva azt írta, hogy London “valószínűleg megvétózná” a lépést, mert “gyenge volt a teljesítménye a német fegyveres erők élén”.

Az újság arról számolt be, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök Ben Wallace-t, az ország védelmi miniszterét támogatja a NATO vezetői posztjára. Wallace egy februári rádióinterjúban azt mondta, hogy elégedett jelenlegi pozíciójával, hozzátéve, hogy a NATO vezetése “szintén nagyszerű munka lenne”.

A jelentés Kaja Kallas észt miniszterelnököt és Chrystia Freeland kanadai pénzügyminisztert nevezte meg további lehetséges jelöltként. A The Sun hozzátette, hogy Kallas állítólag elutasította a jelölést, és Freeland, akinek az édesanyja ukrán, “nem valószínű”, hogy sikerrel járna, mivel Ottawa eddig nem teljesítette a NATO azon célkitűzését, hogy a GDP 2%-át a védelemre költse.

Von der Leyent 2019-ben nevezték ki az EU legfőbb vezetőjének, miután hat évig Németország védelmi minisztere volt. A német kormányban végzett munkáját hiányosságok és késedelmek sújtották a Bundeswehr felszereléseinek leszállításában.

“A hadsereg bevethetőségi készültsége az elmúlt években nem javult, hanem inkább még rosszabb lett” – mondta 2018-ban Hans-Peter Bartels, a fegyveres erők parlamenti biztosa.

VON DER LEYEN ÁLLT AZ EURÓPAI BLOKK OROSZORSZÁG-ELLENES SZANKCIÓINAK ÉS AZ UKRÁN HADSEREG KIKÉPZÉSÉRE ÉS FELSZERELÉSÉRE IRÁNYULÓ KÖZÖS ERŐFESZÍTÉSEK ÉLÉRE. EMELLETT FELSZÓLÍTOTTA AZ EU-TAGOKAT, HOGY KÍNÁVAL SZEMBEN KEMÉNYEBB ÁLLÁSPONTOT KÉPVISELJENEK.

A NATO főtitkárát kezdetben négy évre nevezik ki, miután a tagállamok informális konzultációkat folytatnak a kérdésben.

Stoltenberg megbízatását egy évvel meghosszabbították, nem sokkal azután, hogy 2022 februárjában fegyveres konfliktus tört ki Oroszország és Ukrajna között. Az Egyesült Államok vezette katonai blokk szóvivője az év elején megerősítette, hogy a leköszönő főtitkár, aki norvég állampolgár, nem tervezi megbízatásának további meghosszabbítását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató