2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Büntetné az idegen szavak használatát az olasz kormány

A Giorgia Meloni kormányfő pártja, az Olaszország testvérei által bevezetett új jogszabály értelmében akár 100 ezer eurós bírságra is számíthatnak azok, akik hivatali kommunikációjukban angol és más idegen szavakat használnak.



Fabio Rampelli, a képviselőház alsóházi tagja terjesztette be a jogszabályt, amelyet a miniszterelnök is támogat.

Bár a jogszabály minden idegen nyelvre kiterjed, különösen az „anglománia”, vagyis az angol szavak használata ellen irányul, amely a tervezet szerint lealacsonyítja és megalázza az olasz nyelvet, hozzátéve, hogy ez még ennél is rosszabb, mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az EU-nak.

A törvényjavaslat, amely még nem került parlamenti vitára, előírja, hogy bárki, aki a közigazgatásban tisztséget tölt be, rendelkezzen „az olasz nyelv írásbeli és szóbeli ismeretével és elsajátításával”.

EMELLETT MEGTILTJA AZ ANGOL NYELV HASZNÁLATÁT A HIVATALOS DOKUMENTÁCIÓBAN, BELEÉRTVE AZ ORSZÁGBAN MŰKÖDŐ VÁLLALATOKNÁL BETÖLTÖTT MUNKAKÖRÖK „RÖVIDÍTÉSEIT ÉS ELNEVEZÉSEIT”.

A CNN által látott jogszabálytervezet szerint a külföldi szervezeteknek olasz nyelvű kiadásokat kellene készíteniük minden belső szabályzatról és munkaszerződésről.

A jogszabály első cikke garantálja, hogy még az olaszul nem beszélő külföldiekkel foglalkozó irodákban is az olasz nyelvet kell elsődlegesen használni.

A 2. CIKKELY PEDIG AZ OLASZ NYELVET „KÖTELEZŐVÉ TENNÉ A KÖZJAVAK ÉS KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE ÉS IGÉNYBEVÉTELE SORÁN AZ ORSZÁG TERÜLETÉN”.

Ennek elmulasztása 5000 euró ( több mint 1,8 millió forint) és 100 000 euró (közel 38 millió forint) közötti bírságot vonhat maga után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató