2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Halálbüntetésre számíthatnak azok az ukrán szabotőrök, akik terrortámadást hajtottak végre Belaruszban

A Macsuliscsi repülőteret ért terrortámadás büntetőügyének vádlottjai halálbüntetésre számíthatnak - közölte Konsztantyin Bycsok, a belarusz KGB vizsgálati osztályának helyettes vezetője az ONT műsorában.

"A büntetőügy valamennyi vádlottja ellen a fehérorosz büntető törvénykönyv 289. cikkének 3. része "Szervezett csoport által elkövetett terrorcselekmény" alapján emeltek vádat, e cikkely szankciója a halálbüntetésig terjedő büntetést ír elő" - magyarázta 

Március elején Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy őrizetbe vették az ukrán különleges szolgálatok egyik tisztjét és bűntársait, akik részt vettek az A-50-es repülőgép szabotázskísérletében a Minszk melletti Macsuliscsi repülőterén február végén. Köztük van egy Kijev által beszervezett orosz férfi is, aki a Krímben élt.

Az ONT szerint a szabotázskísérlet mögött egy külföldi titkosszolgálatok által vezetett szervezett csoport állt.

Az ügyben mintegy 30 név szerepel, akik segítették a bűncselekmény elkövetőjét. Néhányan közülük külföldről cselekedtek, de a legtöbben Fehéroroszország területén. Őket őrizetbe vették és kihallgatják - tette hozzá a tévécsatorna.

A gyanúsított Nikolay Shvets, aki orosz és ukrán útlevéllel is rendelkezik. Terrorcselekmény elkövetésének kísérlete miatt büntetőeljárás indult, a letartóztatott aktívan együttműködik a nyomozással és beismerő vallomást tett.

Az államfő szerint a szabotázst az ukrán biztonsági szolgálat képviselői készítették elő a legmagasabb technológiát alkalmazva. A támadást drónok segítségével hajtották végre. Lukasenka megjegyezte, hogy az A-50-es nem szenvedett jelentős károkat a támadás során, kivéve "karcolásokat és egy lyukat a törzsön, ami nem akadályozza a katonai repülőgépet a feladatai ellátásában. Minszk ugyanakkor arra kérte Moszkvát, hogy vigye el a repülőgépet karbantartásra, és küldjön egy másikat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató