2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ukrajnában újabb Majdan jöhet- írja a Politico

A háború után lesz a megtorlás" - írja a lap. A Politico szerzője, Jamie Dettmer Kijevben járt és több ukrán politikussal is beszélt.



Különösen Inna Sovszun Golosz parlamenti képviselővel, aki "gyanítja, hogy egy újabb politikai puccs van készülőben", mivel "közeledünk a 10 éves határhoz, amikor hajlamosak vagyunk forradalmakat rendezni" (az előző Majdan 2013 novemberében kezdődött).

Hasonló véleményt fogalmazott meg egy meg nem nevezett ukrán exminiszter is:

"Tudja, a Majdan újra megtörténhet."

A lap megjegyzi, hogy a jelenlegi háború "erős államiságérzetet kelt és hatalmas reményeket ébreszt egy jobb jövővel kapcsolatban - olyan elvárásokat, amelyeket nehéz lesz teljesíteni.

Ez különösen nehéz lesz Zelenszkij számára - írja a Politico. A lap úgy véli, hogy 84 százalékos támogatottsága a háború után csökkenni fog, "amint az egzisztenciális fenyegetés megszűnik". Éppen úgy, mint a háború előtt, amikor "támogatottsága egy ponton mindössze 11 százalékra esett vissza", de a háború kezdete után egyenesen megugrott.

Akkor "az ukrán elnököt azzal vádolták, hogy egyre autokratikusabbá válik, és törvényeket szeg meg azzal, hogy elnöki rendeleteket bocsát ki az ellenséggel szembeni szankciókról, mindezt az orosz agresszió elleni küzdelem nevében, de egyes kritikusok szerint azzal a céllal is, hogy politikai ellenfeleit aláássa.

A kiadvány felidézi a Zelenszkij körüli offshore-botrányokat is. És arra is, hogy mi történt a háború előestéjén: "Miután elhallgatnak a fegyverek, kérdések merülnek fel a háborút megelőző eseményekkel kapcsolatban - miért hagyta figyelmen kívül Zelenszkij a nyugati hírszerzés egyértelmű figyelmeztetéseit az orosz invázió nagy valószínűségéről, és miért nem állította Ukrajnát sokkal korábban a hadiösvényre".

A lap azt írja, hogy "időről időre felvetődnek ezek a kérdések még a háború közepette is".



A lap a "globális hízelgés" Zelenszkijre gyakorolt negatív hatásáról is ír.

Ugyanakkor a védelmi minisztériumban kirobbant korrupciós botrány megmutatta, hogy a régi rendszer nagyrészt megmaradt.

"Nem láttunk elég jelentős erőfeszítéseket a korrupció elleni küzdelemben" - mondta a lapnak a volt amerikai diplomata.

Elmondta, hogy az ukrán ellenzék és a civil társadalom vezetőivel folytatott legutóbbi találkozóin megdöbbentette, hogy "egyfelől nagyra értékelik Zelenszkij katonai vezetői erejét", de "mélyen aggódnak a korrupció és a tekintélyelvű stílusa miatt is".

"Véleményük szerint, ha a háborúnak vége, megtorlásra kerül sor"

- tette hozzá a diplomata.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató