2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ellenállás nélkül megadta magát a volt perui elnök

Őrizetbe vették Kaliforiniában Alejandro Toledo volt perui elnököt. Toledo kiadatási őrizetbe vételét csütörtökön rendelte el egy kaliforniai bíróság, a politikus ellenállás nélkül adta meg magát a hatóságoknak.

A 77 éves Toledót azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt mintegy húsz millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari vállalatcsoporttól. Toledo az ártatlanságát hangoztatta pénteken a San José-i bíróságon. Korábban is tagadta a vádakat, úgy véli, politikai üldözés áldozata.

Peruban először 2017-ben adtak ki letartóztatási parancsot Toledo ellen, egyben kérve a volt elnök kiadatását az Egyesült Államoktól, ahova elnöksége után, 2006-ban menekült. 2019-ben már őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték San Franciscó-i otthonában.

Az Odebrecht-ügy Latin-Amerika legnagyobb korrupciós botránya, az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az építőipari óriáscég 12 országban összesen csaknem 800 millió dollár értékben fizetett le hivatalnokokat, hogy közbeszerzéseken előnyökhöz juthasson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató