2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A lengyel ügyészség lefoglalta az orosz nagykövetség folyószámla egyenlegét

A lengyel ügyészség lefoglalta Oroszország nagykövetségének és kereskedelmi képviseletének folyószámla egyenlegét – közölte Szergej Andrejev, a diplomáciai képviselet vezetője a RIA Novosztyival.



“Kaptunk egy értesítést az ügyészségtől, hogy a nagykövetség és a kereskedelmi képviselet Santander bankban vezetett számláiról a pénzösszegeket átutalták az ügyészség számláira” – mondta.

Ezt követően a Santander Bank közölte, hogy leállította az együttműködést a nagykövetséggel, és lezárta a számlákat – tette hozzá Andrejev. A diplomata tisztázta, hogy a szóban forgó pénzösszegek “jelentősek” voltak, amelyek mind amerikai dollárban, mind lengyel zlotyban voltak.

A történteket “a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény durva megsértéseként” értékelte.

Korábban a lengyel fél befagyasztotta a nagykövetség számláit, állítólag azzal a gyanúval, hogy azokat pénzmosásra vagy terrorizmusra használhatják.

Varsónak nem ez az első beavatkozása az orosz diplomáciai képviselet tulajdonába.

Novemberben a lengyel hatóságok lefoglaltak egy Varsó melletti szabadidőközpontot a nagykövetségtől, miután korábban “nemfizetés” miatt felmondták a bérleti szerződést. A diplomáciai képviselet azzal magyarázta, hogy nem tudta kifizetni a bérleti díjat, mert a lengyel hatóságok befagyasztotta a nagykövetség számláit.

Tavaly tavasszal a lengyel hatóságok elfoglalták Varsóban a Sobieski utca 100. szám alatti épületet, amely az orosz diplomácia tulajdonát képezi. Rafal Trzaskowski varsói polgármester azt mondta, hogy ukrán menekülteknek akarja adni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató