2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Véget ért a Kossuth téri szentmise, Mária kegyelmébe ajánlotta hazánkat a pápa

Elérkezett Ferenc pápa Magyarországi látogatásának harmadik, befejező napja. Az egyházfő ma fél tízkor tartott katolikus szentmisét a Kossuth téren.

Ferenc pápa elfoglalta helyét a pódiumon. Elkezdődött a szentmise, felcsendült az Uram irgalmazz. A tömeg elcsendesedett a pápa elkezdte a celebrálást. Az imádságot követően a mise olvasmányát, az Apostolok cselekedeteinek részletét hallgathatták meg a hívek. Ezután Az Úr nékem pásztorom kezdetű zsoltár hangzott el, majd felolvasták a szentleckét, mely Péter első levelének második részének 20-26. verse, elhangzik az evangélium Szent János könyvéből, majd a Szentatya homíliája következik.

FERENC PÁPA: JÉZUS TEHÁT, AZÉRT JÖTT, HOGY MEGKERESSEN MINKET, AMIKOR ELVESZETTEK VOLTUNK

Homíliája kezdetén a Szentatya az evangéliumra válaszolva azt mondta, Jézusnak a mai evangéliumi szakasz végén elhangzó szavai összefoglalják küldetésének lényegét: “Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen”.

Így tesz a jó pásztor: életét adja juhaiért. Jézus tehát, mint egy pásztor, aki a nyáját keresi, azért jött, hogy megkeressen minket, amikor elveszettek voltunk; eljött mint pásztor, hogy kiragadjon minket a halálból; mint egy olyan pásztor, aki ismeri és végtelen gyengédséggel szereti juhait – aki az Atya nyájába vezetett és az Ő gyermekeivé tett minket. Szemléljük hát a Jó Pásztor képét és időzzünk el két cselekedeténél, amelyeket az evangélium szerint a juhaiért tesz: először nevükön szólítja, majd pedig kivezeti őket – kezdte a szentmisét Ferenc pápa.



“OLYAN SZÉP, AHOGY MOST EGYÜTT VAGYUNK”

A pápa beszédében ezután az összetartozásra és az ökumenizmus szépségére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy az isteni szeretetből mindannyian részesülünk:

Olyan szép, ahogy most együtt vagyunk: püspökök és papok, szerzetesek és világi hívek; olyan jó, hogy ezt az örömöt más keresztény felekezetek küldötteivel, a zsidó közösség vezetőivel, a civil szervezetek képviselőivel és a diplomáciai testülettel is megoszthatjuk. Ez a katolicitás: mindannyiunkat, keresztényeket, akiket a Jó Pásztor név szerint szólított meg, arra hívott, hogy szeretetét befogadjuk és továbbadjuk, hogy az ő nyáját befogadóvá tegyük és sohasem kirekesztővé. És ezért mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy ápoljuk a testvériség és az együttműködés kötelékeit, megoszlás nélkül, anélkül, hogy közösségünket saját tulajdonunknak tekintenénk, anélkül, hogy elmerülnénk a saját területünk védelme fölötti aggódásban, hanem megnyílva a kölcsönös szeretet előtt – fogalmazott Ferenc pápa.

A Szentatya homíliája végén arra kérte a  híveket, hogy nyissák ki a magukat, és próbáljunk próbáljunk mi is olyanok lenni, mint Jézus: “nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, olyan kapuk, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét”.

Engedjük be szívünkbe az élet Urát, az ő igéjét, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjünk ki és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban. Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni – fogalmazott a Szentatya.

A homíliát követően közös imádságra került sor, majd elhangzott a hívek könyörgése magyar, ukrán, német, horvát, szlovák, román és szlovén nyelven. Ezt követően a Szentatya átvette az adományokat, majd Erdő Péter bíboros elkezdte a liturgikus főszolgálatot.

ERDŐ PÉTER: EZER ÉVE A NYUGATI KERESZTÉNYSÉG HATÁRÁN ÉLÜNK

Erdő Péter liturgiájában Magyarország történelmi szerepét, mint határvidékét idézte fel, kitérve a Római, majd a Frank birodalomra, és arra, hogy évszázadokig a kereszténység védőbástyáit jelentettük az oszmán terjeszkedéssel szemben. Kitért arra is, hogy a püspöki kar jegyzőkönyvben állapította meg, hogy a magyar katolikus közösség periférián van. A bíboros ezután megköszönte a Szentatyának, hogy hazánkba látogatott:

Olyan néphez, akinek a nyelvéhez még hasonlót is nehéz találni az egész világon. Olyan néphez, amely ezer éve szeretettel ragaszkodik ahhoz a nyugati kereszténységhez, amelyről sokszor úgy érezte, hogy megfeledkezett róla – tette hozzá, majd a pápa apostoli áldását kérte a magyar népre.

MÁRIÁHOZ KÖNYÖRGÖTT A BÉKÉRT A PÁPA

Ferenc pápa megköszönte a bíboros szavait, és a fogadtatást, majd Szűz Mária, hazánk patrónája kezébe  kegyelmébe ajánlotta a magyar nemzetet.

Őrá bízok minden magyart, a Magyarok Nagyasszonyára, akit királynőként és patrónaként hívtok segítségül. És innen, e nagyszerű városból és e nemes országból az ő szívére szeretném bízni az európai kontinens hitét és jövőjét, amelyre e napokban sokat gondoltam, különösképpen a béke ügyét. Szent Szűz, tekints a különösen sokat szenvedő népekre. Tekints különösen a szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre. Te, aki a béke királynője vagy, öntsd az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt; egy testvérekkel és nem falakkal teli világot. Reád tekintünk, Istennek Szent Anyja: Jézus feltámadása után te kísérted a keresztény közösség első lépéseit, az imádságban egységessé és állhatatossá téve őket. Így tartottad össze a hívőket, engedelmes és segítő példáddal őrizve az egységet. Hozzád imádkozunk az Egyházért Európában, hogy újra megtalálja az imádság erejét, hogy újra felfedezze a te alázatodat és engedelmességedet, a tanúságtétel lelkesedését és az igehirdetés szépségét. Reád bízzuk ezt az Egyházat és ezt az Országot. Te, aki Fiad feltámadásának örvendeztél, töltsd el szívünket az ő örömével. Az egyházfő azzal zárta szavait, „kedves testvéreim, azt kívánom nektek, hogy Krisztus örömét terjesszétek: Isten éltessen titeket! Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem. Isten áldd meg a magyart! – Ferenc pápa az utolsó mondatot magyarul mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató