2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Sorosék: a Riporterek Határok Nélkül idei sajtószabadság-listáján még mindig nagyon rossz helyen áll Magyarország

Már a bolgárok is előttünk vannak, szerintük...

A Soros-szervezet felmérte, hogy a média szabadsága rekordszámú országban van rossz állapotban. Arra figyelmeztetnek, hogy "a dezinformáció, a propaganda és a mesterséges intelligencia egyre nagyobb veszélyt jelent az újságírásra."

A jelentés a legalacsonyabb, „nagyon súlyos helyzetű" kategóriába sorolt 31 országot; két évvel ezelőtt még csak 21 ilyen volt. A jogvédő szervezet szerint az autokratikus – és egyes demokratikusnak tekintett – kormányok fokozott agresszivitása, valamint a „masszív dezinformációs és propagandakampányok" miatt fordult a helyzet rosszabbra.

Magyarország 13 helyet javított a listán 2022-höz képest, közvetlenül előttünk Bulgária, mögöttünk Malajzia van. Tavaly is javítottunk a helyezésünkön, bár akkor a készítők külön felhívták a figyelmet arra, hogy "nem a sajtó helyzetének javulása miatt lépett valamivel előrébb Magyarország, hanem mert változott az index összeállításának módszertana. 2021-ben Orbán Viktor a sajtószabadság ellenségeinek listájára került fel, egyetlen uniós politikusként."

Idén egyébként az első három helyen Norvégia, Írország és Dánia van, a sereghajtók Észak-Korea, Kína és Vietnám.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató