2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Csekk Katka: Orbán Viktor minden idők legnagyobb mázlistája

A Facebookon posztolt a hazaáruló Momentum EP-képviselője.

„Mindenki hibás, csak mi nem – nagyjából így foglalható össze a Fidesz-kormány álláspontja a gazdasági nehézségekről. A csapból is a szankciók okozta infláció folyik, főleg a Fidesz-uralta médiában. Csakhogy ez hazugság: Magyarországon 25%-os az infláció és 20%-os a reálbércsökkenés. Máshol pedig nem ennyi. Lettországban és Csehországban van még 20% körül az infláció, de például Luxemburgban és Spanyolországban nem éri el a 6%-ot sem. Mi ötödével kapunk kevesebb árut a pénzünkért, a spanyolok pedig huszadával – nagyon nem mindegy. Ez azért fontos, mert ezek az országok is alkalmazzák a szankciókat Oroszországgal szemben.

A helyzet az, hogy a forint az áremelkedést egy jelentős részben Orbán Viktor (kormányának) alkalmatlansága okozta. Egyik régiós versenytársunk sem költekezett ki annyira az orosz-ukrán háborút megelőzően (sőt, a kirobbanását követően sem!), mint a magyar kormány tette. Persze, meg akarták nyerni a választást, sikerült is, de óriási árat fizetünk érte.A forint gyengesége nem független a kormány és a Matolcsy-féle jegybank politikájától. Ahogy attól sem, hogy a kormány képtelen hazahozni az uniós pénzeket. Hiszen a befektetők kockázatosabbnak ítélik Magyarországot a szomszédos országoknál.

Az uniós pénzekkel pedig euró áramolhatna a kasszába. Ez az euró javítaná a külső egyensúlyt - ami a különbség egy ország rendelkezésre álló jövedelme, valamint aközött, amit belföldön elfogyaszt – ha pedig javul a külső egyensúly, akkor kevesebb külső hitelre szorul az ország. Ettől javulhatna a kockázati megítélésünk és erősödhetne a forint. Csakhogy az uniós forrásnak feltételei vannak, amelyeket a mai napig nem sikerült az Orbán-kormánynak tisztességesen teljesítenie.

Orbán Viktor minden idők legnagyobb mázlistája – volt eddig. Egy olyan időszakban vette át az országot, amikor egész Európában nőttek a fizetések, nem volt érdemi gazdasági visszaesés, áramlott a pénz Magyarországra. Ezt sikerült szétlopni, odaadni a haveroknak, elherdálni és rosszul befektetni. Ennek (is) isszuk ma a levét. A fideszesek persze túlélik, csak valamivel több túlárazott állami megrendelést, vissza nem térítendő támogatást adnak adóforintokból a saját cégeiknek.

De most, amikor valóban szükség lenne kormányzati kreativitásra, tudásra az infláció okos letöréséhez, a Fidesz és Orbán csődöt mond. Konjunktúrában mindenki tud kormányozni. Válságban a Fidesz – nem tud. Ez világosan kiderült 2023-ban.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató