2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Több külföldi állam és kormányfő vett részt a moszkvai díszszemlén, Putyin beszédet mondott

Hét, korábban a Szovjetunióhoz tartozó ország elnöke és miniszterelnöke kapott meghívást, hogy csatlakozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a kedd reggeli győzelem napi díszszemlén- jelentette be a Kreml.



Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök már Moszkvában van, Alekszandr Lukasenko belarusz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Szadir Zsaparov kirgizisztáni, Emomali Rahmon tádzsikisztáni és Savkat Mirzijojev üzbegisztáni elnökkel együtt – jelentette az orosz média.

A türkmén Szerdar Berdimuhamedowot is meghívták, de nem volt világos, hogy Moszkvába látogat-e, vagy inkább Dusanbéban ünnepli a győzelem napját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfő este újságíróknak azt mondta, hogy a vezetők csatlakoznak Putyinhoz egy informális reggelire, amelyet a helyi idő szerint 10 órakor kezdődő hagyományos katonai parádé követ. Az ismeretlen katona sírjánál közös koszorúzás is szerepel a napirenden.

Putyin a díszszemle kezdete előtt beszédet mond. A Kreml nem közölt részleteket a beszédből.

A keddi díszszemlén 78 éve lesz annak, hogy a náci Németország a második világháborúban megadta magát a Szovjetuniónak. Az ünnepséget a hagyomány szerint a díszőrség a Reichstag tetején 1945. május 2-án felhúzott zászlóval, a 150. gyalogoshadosztály harci zászlajával nyitja meg.

A felvonulás főpróbáit a hétvégén és hétfőn tartották. Az orosz média arról számolt be, hogy az ukrajnai folyamatban lévő katonai műveletben részt vevő egységek is szerepelnek majd a felvonulók között, akárcsak tavaly májusban.

Putyin beszédet mond

Oroszország elnöke gratulált az oroszoknak a győzelem napján.

Az orosz elnök elmondta:

Békés és stabil jövőt akarunk látni.

A nyugati elitek kizárólagosságukról beszélnek, kijátszanak embereket és véres konfliktusokat provokálnak, russzofóbiát és agresszív nacionalizmust szítanak – mondta az elnök.

Úgy gondoljuk, hogy a felsőbbrendűség minden ideológiája undorító, bűnöző és halálos, de a nyugati elit még mindig a kivételességéről beszél.

Putyin szerint a Nyugat elfelejtette, hogy ki győzte le a szörnyű globális gonoszt.

Putyin szerint a bravúr és a győztes magatartás áldozatainak megszentségtelenítése bűne és revansizmusa azoknak, akik új kampányt készítettek Oroszország ellen.

Az ukrán nép a bűnözői rezsim túszává vált, kegyetlen és zsoldos terveik alkupozíciójába – mondta az elnök.

"Meggyőződésem, hogy a szolidaritás és a partnerség tapasztalata a közös fenyegetés elleni küzdelem évei alatt támaszt jelent most, amikor a világ a multipolaritás felé halad"

- mondta Putyin.

Putyin egyperces néma csenddel emlékezik a Nagy Honvédő Háborúban elhunytak emlékére.

Hűek vagyunk őseink előírásaihoz, mélyen és világosan megértjük, mit jelent méltónak lenni az ő teljesítményeikre. Büszkék vagyunk a különleges hadművelet tagjaira, akik a frontvonalban harcolnak, ellátják a frontot, mentik a sebesülteket. Ön becsülettel harcol Oroszországért – mondta Putyin.

Az egész ország összeállt, hogy támogassa hőseinket – mondta az elnök.

Putyin üdvözölte a különeleges hadművelet Vörös térre érkezett tagjait, valamint a fronton állókat - majd megszólalt az Orosz Föderáció himnusza.

"Nincs a világon erősebb, mint az anyaország iránti szeretetünk. Oroszországért, vitéz fegyveres erőinkért, a győzelemért" – fejezte be beszédét Putyin.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató