2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij: Európának együtt kell küzdenie Oroszország ellen

Az ukrán elnök az Ursula von der Leyennel közös sajtótájékoztatón országa EU-csatlakozását sürgette.

Kedden Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen abból az apropóból utazott az ukrán fővárosba, hogy megünnepelje az Európa-napot, és kifejezze támogatását Ukrajnának az orosz offenzívával szemben.

Nem sokkal érkezése előtt két órán át szóltak a légvédelmi szirénák Kijevben. Az EB-elnöke „szívből üdvözölte” Zelenszkij elnök azon döntését, hogy május 9-ét Európa-nappá nyilvánította.

„Ukrajna az európai családunk része”

–jelentette ki Von der Leyen.

„Ukrajna fáradhatatlanul és intenzíven dolgozik”

Az EB-elnöke továbbá arról is nyilatkozott, hogy jelenléte Kijevben „május 9-én szimbolikus jelentőségű, de egyben döntő fontosságú és a valóság jele is: az EU számos kérdésben kéz a kézben dolgozik Ukrajnával. Ukrajna nagy előrelépést tett az uniós csatlakozási tárgyalások felé vezető úton”.

Ursula von der Leyen ismertette azt is, hogy az Európai Bizottság hét lépést javasolt, amelyet Ukrajnának el kell érnie ahhoz, hogy a tagállamok számára javasolni lehessen az ország uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését. „Ukrajna pedig fáradhatatlanul és intenzíven dolgozik, annak ellenére, hogy a reformok végrehajtása nehézségekbe ütközik” –  idézte az EB-elnökét a Magyar Nemzet.

Von der Leyen arról is biztosított az ukránokat, hogy az EU továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megpróbálja „megakadályozni az orosz hadigépezetet.

A szankciók folytatódnak és működnek,

mivel mintegy kétharmadával csökkentettük az orosz importot, megfosztva Moszkvát a háború folytatásához nélkülözhetetlen nyereségektől” – sorolta.

Zelenszkij sürgette az Európai Uniót

A lap ismertette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát is. Mint írták, Zelenszkij a maga részéről sürgette az Európai Uniót, hogy döntsön az Ukrajna tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről. „Már rég eljött az ideje, hogy megszüntessük ezt a mesterséges politikai bizonytalanságot Ukrajna és az EU kapcsolataiban.

Eljött az idő, hogy pozitív döntést hozzunk a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről” 

– fogalmazott.

Az elnök ismét arról szólt, hogy Európának együtt kell küzdenie Oroszország ellen. „Az egyesült Európáért, a biztonságért és a békéért tett erőfeszítéseinknek ugyanolyan erősnek kell lenniük, mint az orosz törekvéseknek az európai szabadság elpusztítására” – hangoztatta. 

Zelenszkij legvégül köszönetet mondott az Európai Bizottság elnökének azért, hogy az EU kész Ukrajnának a szükséges lőszert és tüzérségi lövedékeket szállítani. „Megvitattuk a lőszerek szállításának gyorsaságát, mert most van rájuk szükségünk a harctéren” – idézte az ukrán elnököt a Magyar Nemzet.

A sajtótájékoztatóról készült összefoglalót alább tekinthetik meg:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató