2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Nagy-Britannia készen áll terrorszervezetté nyilvánítani a Wagner-csoportot

A The Times of London Brit kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy Nagy-Britannia hamarosan terrorszervezetté nyilvánítja a Wagner-csoport orosz magánhadsereget. A brit kormány két hónapnyi munkájába telt a lépés jogi hátterének megteremtése, a döntést hamarosan törvénybe iktatják.

A törvény életbe lépése után az is bűncselekménynek számít majd, ha valaki a Wagner-csoport tagja, részt vesz a szervezet gyűlésein, támogatást szervez a csoport számára, vagy ha nyilvánosan viseli a jelvényét. A pénzügyi szankciók nyomán a Wagner-csoport nem tud majd anyagi támogatást szerzeni a brit pénzügyi rendszeren keresztül.

Így a Wagner-csoport esetében ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, amelyeket London többek közt az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel szemben is alkalmaz.

 

A Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner az orosz-ukrán háborúban teret kapott egy nagyobb szerephez az orosz vezetéstől. A zsoldossereg a kelet-ukrajnai Bahmutért folyó csatában nyár óta vezető szerepet kapott, de a várost azóta sem foglalták el teljesen, és brutális veszteségeket szenved el. Prigozsin a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a zsoldosait Bahmutból, miután a lőszerhiány miatt további veszteségeket szenvedtek, de vasárnap azt mondta, hogy újabb lőszerellátmányra kapott ígéretet az orosz hadseregtől.

(MTI, Guardian) 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató