2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

IDEA: Minden harmadik Fidesz-szavazó szerint Ukrajna miatt tört ki a háború

A Fidesz szavazóinak mindössze 10 százaléka tartja Oroszországot felelősnek a háború kitöréséért, több mint harmaduk (36 százalék) Ukrajnát okolja, és minden negyedik kormánypárti szimpatizáns szerint az USA miatt tört ki az orosz–ukrán háború – derült ki az IDEA reprezentatív felméréséből.

A teljes népesség körében azonban teljesen más kép él a felelősségről:

a magyarok nagyobb része Oroszországot hibáztatja (40 százalék), és Ukrajnát mindössze 17 százalék tartja felelősnek.

A DK-közeli intézet 2022 júliusában és 2023 áprilisában készített azonos módszerrel országosan reprezentatív felmérést az orosz–ukrán háborúról. Fél évvel a háború kitörése után még a magyar népesség egyharmada bizonytalan (35 százalék) volt a felelősség kérdésének megítélésében. Idén márciusra azonban érezhetően csökkent a bizonytalanság, és ezzel együtt a vélemények sokkal polarizáltabbak lettek. A felnőtt népesség körében jelentősen növekedett az Oroszországot hibáztatók aránya, de az Ukrajna felelősségét hangsúlyozók hányada is megduplázódott.

A felmérésből az is kiderült, hogy a választópolgárok több mint harmada (37 százalék) Oroszországot okolja azért, mert még nem volt békekötés. A magyarok 18 százaléka az USA-t, 15 százaléka az Európai Uniót tartja felelősnek a béke elmaradásában, és mindössze 9 százaléka hibáztatja emiatt Ukrajnát.

A Fidesz szavazói ugyanebben a kérdésben leginkább az Európai Uniót (39 százalék) és az USA-t (25 százalék) tartják hibásnak, Oroszországnak a kormánypárti szimpatizánsok szerint csak minimális, 5 százalékos felelőssége van abban, hogy még nincs béke.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. július 27. és 2022. augusztus 7., valamint 2023. március 27. és 2023. április 8. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor és régió tekintetében.

A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A mindkét vizsgálati hullám során alkalmazott 1800 fős minta hibahatára ±2,3 százalék.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató